onsdag 19 december 2007

En jultradition

På lilla julafton, det vill säga den 23 december, brukar jag åka över till Köpenhamn tillsammans med mina kära döttrar. Det är en mångårig jultradition. Det kan bli varm choklad med vispgrädde på något uteställe, skridskoåkning på Kongens Nytorv om isbanan finns kvar, ett besök på det tillfälliga antikvariatet i Helligåndshuset, en läcker middag på någon av våra favoritrestauranger o.s.v. Lisa går på kockskola i Köpenhamn och tillsammans har vi en bra bild över vilka ställen som kan erbjuda den bästa upplevelsen. Lisa och Moa accepterar att jag inte vill sätta min fot på Strøget. Kort sagt, det brukar vara ett av årets finaste dagar.

Nu har det kommit saker emellan som gör att vi tvingas till en justering. Det blir ingen Köpenhamnsresa på lilla julafton i år. Orsaken: Jan Johansson, Uppsala meddelar att matchen mellan Barcelona och Real Madrid spelas just denna dag. Det är dock en krock som man kan leva med, vi åker över på lördag i stället. Det blir säkert lika bra. Omprioriteringar behöver inte vara komplicerade.

Ett litteraturtips: Leif Panduros ”Rend mig i traditionerne” (1958). Den finns på svenska med titeln ”Skit i traditionerna”. Mycket rolig.