lördag 15 december 2007

Stamgäster I Malmö Open

När jag stod och snackade med Ole Jakobsen utanför Rådhushallen i Malmö kom Lars Crone fram med ett inpass riktat mot Ole: ”Nu har du varit med så många år att du har hamnat på inventarieförteckningen.”

Ole vann Malmö Open 1972 och har krossat Sundet många gånger sedan dess. Men han är inte den flitigaste gästen i denna traditionella turnering. När jag drog i gång Malmö Open 1971 fanns Mats Chronblad med i startfältet. Han är med även den här gången. Inte nog med det: han har varit med alla trettiofem gångerna dessemellan! Det innebär trettiosju Malmö Open i följd. Jag misstänker att ingen annan kan slå den noteringen.

I dagens morgonrond råkade Chronblad ut för den alltid farlige danske veteranen Jörgen Hvenekilde, som var vid draget som vit i följande ställning:


17.Sg6! hxg6 18.Lxe4 Kf7
Att slå tillbaka på e4 och tillåta 19.Sg5 var det inte tal om.
19.Sg5+ Ke8 20.Lc2
Vits kombination har inte gett någon materiell fördel, men den har skapat en svaghet på g6 och tvingat ut svarts kung på osäker grund.
20…Kd7 21.La4 Kc7 22.Sf3 Sd8?
Vits springare tillåts ta över helt och hållet. Det luktar tidsnöd.
23.Se5 Df6? 24.Sd7 uppg.

Stormästarna Tiger Hillarp Persson, Jonny Hector och Stellan Brynell är topprankade bland 123 spelare. Dessutom kämpar 59 spelare i den parallellt arrangerade MSF Open.

Samtidigt går världscupen in i ett avgörande skede borta i Chantien-Mansien. Gata Kamsky leder finalen med 2-1, och i morgon måste Alexei Shirov vinna med de svarta pjäserna för att få till ett särspel.

Här en film från andra omgången när det fortfarande fanns 64 spelare vid brädena: