tisdag 3 juli 2012

Landskamp Ryssland-Kina

Nikita Vitiugov fick till det i första ronden i Sankt Petersburg. Foto: russiachess.org

Igår inleddes en landskamp mellan Ryssland och Kina i Sankt Petersburg. Systemet är detsamma som praktiserades i två andra landskamper nyligen, Polen-Ukraina (Lublin 24-29 maj) och Georgien-Azerbajdzjan (Tbilisi 7-11 juni). Lagen består av fem spelare. Varje spelare möter var och en i motståndarlaget. I första ronden vann Ryssland på herrsidan med 3,5-1,5 men förlorade dammatchen med 2-3. Komplett resultatredovisning – länken finns under Aktuella turneringar i den oumbärliga högerspalten.

Gårdagens snyggaste drag:

Nikita Vitiugov – Ding Liren
Vit drar


24.Tf5!! uppg.
Det hotar 25.Txh5+ med matt, och 24...gxf5 faller på 25.Dg5 Tg8 26.Dxh5 matt.

* * * * *

I Stockholm möttes de två topprankade i sjunde ronden. Erik Blomqvist besegrade Ralf Åkesson, och med två ronder kvar att spela leder dessa båda tillsammans med Dan Cramling på 5,5 poäng. De har en poängs marginal till närmaste förföljare.

* * * * *

I Kazakstans huvudstad Astana pågår en kvalificeringsturnering över nio ronder i snabbschack-VM. Förhoppningsvis är direktsändningen snart i gång. Finalen spelas fredag-söndag. På programmet står också blixt-VM, kvalificeringsturnering i morgon och final kommande måndag-tisdag. Bland de direktkvalificerade till finalspelet finns Magnus Carlsen – länk under o.s.v.