torsdag 19 juli 2012

Stormästarskalp i Glasgow

Direktsändning i spellokalen med Michael de Verdier i en av huvudrollerna. Foto: chessscotland.com

Hm, det tycks ha utvecklats ett tema här på bloggen de senaste dagarna: svenska amatörer utmanar stormästare. Och som omväxling är det stormästarna som får svettas. Dagens exempel är hämtat från öppna skotska mästerskapet i Glasgow, som spelades samtidigt med SM i Falun. Bland deltagarna fanns två spelare från Eksjö SK, Jasmin Bejtovic och Michael de Verdier. De slutade på sextonde respektive sjuttonde plats på 6 poäng (av 9). Det var i andra ronden som Michael satte vitryske stormästaren Vitalij Teterev (2530) på plats.

Michael de Verdier – Vitalij Teterev
Svart drar


26...Sc8?
Teterev lämnar kantspringaren i sticket – men han har en plan.
27.Txa4 Lxa4 28.Dxa4 b6


Aha, bindningen. Svart tycks komma kvalitet över. Eller, ja, det var ju så det var tänkt ...
29.Db5!
Mothotet 30.Dd5+ ger vit klar fördel.
29...Kh8 30.Dd5 bxa5
Nu kommer vit pjäs över. Resten är desperation och förtvivlan från stormästarens sida.
31.Dxa8 axb4 32.Db8 d5 33.cxd5 Lf8 34.Kh1 g4 35.hxg4 Kg8 36.Sf2 Tc2 37.Ld3 Tc7 38.La6 Sd6 39.Dxb4 Dh4 40.Db2 uppg.

Så hur gick det för Teterev? Jodå, inte dåligt, han och fyra andra delade förstapriset. Bulgaren Momchil Nikolov kom etta efter särskiljning, Teterev tvåa och dansken Jacob Aagaard trea. Jacob finns med i danska OS-laget men bor i Skottland, vilket innebar att han kunde koras som vinnare av skotska mästerskapet.

Om du vill veta mer om vad som utspelades i Glasgow ska du läsa Jasmin Bejtovics blogg – länk under Andra schacklänkar i d.o.h.

Jasmin menar att spellokalen är den bästa han har spelat i. Foto: chessscotland.com

* * * * *

Tre avbrott av tre möjliga för Anna Muzychuk. Foto: amsterdamchess.com

Med sju deltagare och två avbrutna partier erbjuder ACP Golden Classic i Amsterdam en haltande tabell. Men Vasilij Ivantjuk kan sägas ligga bäst till med två vinster och två remier. Han har inte haft några avbrott. Anna Muzychuk har spelat tre partier och de har alla gått till avbrott. Detta var avbrottsställningen i rond 1:

Krishnan Sasikiran – Anna Muzychuk
Vit förseglade sitt drag


När de langade över ställningen till ett analysprogram så avslöjades genast att vit är chanslös. Det räckte för att Sasikiran skulle ge upp utan fortsatt spel. Muzychuk hade sedan sin frirond och i rond 3 hade hon följande avbrottsställning:

Anna Muzychuk – Baadur Jobava
Vit förseglade sitt drag


Muzychuk förseglade 41.Tdf1 och när analysprogrammet tog över var domen glasklar: remi. Vit kan nämligen forcera remin, till exempel 41...Le8 42.Tf7+ Lxf7 43.Txf7+ Kxf7 44.Dg7+ Kxg7 45.De7+ Kxe7 patt, eller 41...Sf5 42.Txf7+ Kxf7 43.Txf5+ exf5 44.Dh7+ Ke8 45.Dg8+ Kd7 46.De6+ Kd8 47.Dg8+ med remi. Så inte heller där blev det något återupptaget spel.

I rond 4 i går uppstod den här avbrottsställningen:

Le Quang Liem – Anna Muzychuk
Svart har förseglat sitt drag


Här är analysprogrammen inte lika tvärsäkra, så här kommer en fortsättning på lördag. Dessemellan spelas rond 5 och 6. Slutronden på söndag spelas utan avbrott. Ytterligare en udda sak med turneringen är att den inte elo-beräknas.

Parallellt med ACP Golden Classic spelas holländska mästerskapet och där leder med bestämdhet Anish Giri på 3,5 poäng (av 4).