lördag 21 juli 2012

Ju Wenjun vann toppmötet

Ju Wenjun är i ensam ledning. Foto: jermuk2012.fide.com

Fjärde ronden i damernas GP-turnering i Jermuk bjöd bland annat på ett möte mellan de två topplacerade Ju Wenjun och Ruan Lufei. Det var Ju som vann efter en näpen avslutning:

Ju Wenjun – Ruan Lufei
Vit drar


44.Th7+! uppg.
Alternativen är 44...Kxh7 45.Th8 matt och 44...Kg5 45.Tf8 med matthot på f5 och h5.

Ett annat möte var mellan de topprankade Hou Yifan och Humpy Koneru. Det slutade remi.

* * * * *

Tom Rydström hade ett grymt program i Horsens igår. Det var dubbelrond. I rond 3 kämpade han i sex timmar innan han fick motståndaren att kapitulera:

Jacob Carstensen – Tom Rydström
Vit drar


Vit kan försöka hålla liv i partiet med 60.Df4, men …
60.h4? h5+! 61.Kxh5 Se4+ 62.Kg4 Dg3+ 63.uppg.


Alternativen är 63.Kh5 Dg6 matt och 63.Kf5 Sd6+.

Efter en lunchpaus på knappt en timme var det dags att spela svart mot andrerankade IM Karsten Rasmussen. Tom hamnade i ett tornslutspel med bonde under – via direktsändningslänken kan du spela genom det och andra partier – och gav upp efter fem timmar och tjugo minuters hård kamp. Vi talar sammanlagt elva timmar och tjugo minuter schack på en dag. Om jag drabbats av en sådan dos hade någon fått köra bort mig i en rullebör. (Jag skulle aldrig säga skottkärra. I mina öron låter det bara konstlat. Lite av den skånska dialekt som jag växte upp med har bitit sig fast.)

Vad är väl ett maratonlopp mot en dubbelrond i Horsens?

* * * * *

Schackfestivalen i Pardubice har startat och länkarna ligger på plats i den oumbärliga högerspalten. Det är sammanlagt nio svenska spelare i de olika grupperna. Det gick som framgår av resultatredovisningen sådär för dem i första ronden.