måndag 10 mars 2014

Alexander Motylev i topp

Alexander Sjimanov i Jerevan. Foto: eicc2014.am

Laguppställningarna i allsvenskan är hemliga till en kvart före rondstart, om jag minns rätt. Men det fanns ju spelare som man visste inte skulle dyka upp i slutsammandraget i Rådhushallen. Alla visste exempelvis att Nils Grandelius (Lunds ASK) hade fullt upp i Reykjavik, att Alexander Sjimanov (SK Team Viking) och Jon Ludvig Hammer (SK Rockaden) var engagerade i Jerevan och att Peter Heine Nielsen (SK Rockaden) roade sig i Brasilien tillsammans med Magnus Carlsen.

Sjimanov och Hammer är båda ute efter att komma bland de 23 främsta i EM och därmed kvalificera sig till världscupen. Båda har 5 poäng efter sju ronder och har tätkänning. Alexander Motylev är ensam i topp på 6 poäng. Fyra ronder återstår.

Sjimanov kunde ha fått ut mer av partiet mot Rafael Vaganian i sjätte ronden:

Alexander Sjimanov – Rafael Vaganian
Vit drar


I partiet följde 50.Tf3 och det mynnade så småningom ut i remi. Partiet genomspelbart. Här fanns det avgörande 50.Td7 med hotet Lxc5. Poängen är att 50...Ke8 besvaras med 51.fxg6!.

* * * * *

Remier för Nils Grandelius och Eric Vaarala i Reykjavik Open. Nils längtar nog hem till våren i Malmö. Svenskarnas resultat. Kinesen Li Chao övertog ledningen. Två ronder återstår.