torsdag 27 mars 2014

Kandidatturneringen – rond 12

Dmitrij Andrejkin var illa ute mot Vishy Anand. Foto: candidates2014.fide.com

Kandidatturneringen kunde mycket väl ha varit avgjord redan idag. Levon Aronian låg väldigt risigt till mot Vladimir Kramnik, medan Vishy Anand hade vinstställning mot Dmitrij Andrejkin. Det var upplagt för att Anand skulle ha en tvåpoängsledning före de två sista ronderna. Men Aronian kom billigt undan med remi och Anand missade vinstvägar vid ett par tillfällen. Som här:

Vishy Anand – Dmitrij Andrejkin
Vit drar


39.Kb3 Sc5+ 40.Kc2 Sa4+
Dragkontrollen var avklarad och Anand hade en timme på sig att fördjupa sig i ställningen. Han ägnade en del av den tiden åt att följa tidsnödsduellen i partiet Sjachrijar Mamedjarov–Sergej Karjakin (den senare skulle göra sex drag på tretton sekunder). Sedan tillbaka till sitt eget parti. Anand: "Jag ville vinna, men när jag inte såg en tydlig vinstväg och kände mig trött, så styrde det mitt beslut. Jag såg komplikationer efter 41.Kd2 Dd6+ 42.Sd3 Tf7 och beslöt mig för att inte ta några risker.” Det blev 41.Kb3 och remi.

Vad gäller ställningen före slutdraget 41.Kb3 – densamma som diagramställningen – så visar datorerna den svårfunna vinstvägen 41.Tc4!! bxc4 42.Dxa3 Sc5 (42...Ta8 43.De7 Dd8 44.La3 och vit vinner) 43.Td5 Sxd7 44.De7 Dc8 45.Txd7 och vit vinner.

Det var återigen idioternas dag i kommentatorfältet hos chessbomb – okej jag vet att man inte ska läsa det möget, men jag kan inte alltid styra blicken. Där sitter dilettanter med datoranalyser och förklarar att spelarna i världseliten är riktiga klåpare. En kontrast: läs Jonathan Rowsons kommentar i twitterflödet. Där har vi en insiktsfull stormästare som vet vad det handlar om.

För övrigt kan noteras att Peter Heine Nielsen och Viktorija Cmilyte ibland använder datoranalyser i kommentatorstudion, men de gör det på ett föredömligt sätt. De är hela tiden noga med att förklara dragen och idéerna. Tidigare har ju många internetkommentatorer framhållit att de inte använder datorer i sina analyser. Där finns mycket att lära av äkta paret Nielsen & Cmilyte. (Självklart har jag diskuterat detta med grannen Stellan, som ju brukar vara partikommentator under Sigemanturneringarna.)

Marginalen är densamma i toppstriden: Anand 1 poäng före Aronian (med tanke på deras särskiljning är det i praktiken 1,5 poängs försprång).

Rond 12
Vishy Anand – Dmitrij Andrejkin remi
Sjachrijar Mamedjarov – Sergej Karjakin remi
Veselin Topalov – Peter Svidler 1-0
Levon Aronian – Vladimir Kramnik remi

Partierna är genomspelbara och kommenterade på Chess Vibes och TWIC.

Ställningen efter tolv ronder:
Anand 7,5; Aronian 6,5; Karjakin och Mamedjarov 6; Kramnik, Andrejkin, Kramnik och Topalov 5,5 poäng.

Fredagen är vilodag och sedan väntar de sista ronderna lördag-söndag.

Rond 13 (lördag kl 10)
Dmitrij Andrejkin – Levon Aronian
Sergej Karjakin – Vishy Anand
Peter Svidler – Sjachrijar Mamedjarov
Vladimir Kramnik – Veselin Topalov

Rond 14 (söndag kl 10)
Levon Aronian – Sergej Karjakin
Vishy Anand – Peter Svidler
Sjachrijar Mamedjarov – Vladimir Kramnik
Veselin Topalov – Dmitrij Andrejkin