torsdag 13 mars 2014

Kandidatturneringen – rond 1

Levon Aronian mot Vishy Anand. Foto: candidates2014.fide.com

Det var länge osäkert om Vishy Anand skulle ställa upp i kandidatturneringen. Han tvekade men skrev till slut på kontraktet när betänketiden höll på att löpa ut. Samtidigt tippade de flesta att Levon Aronian skulle ta hem turneringen och kliva fram som Magnus Carlsens utmanare i november. Säkert kom det som en stor överraskning för många när Anand idag inledde med att besegra just Aronian i Chanty-Mansijsk och det efter ett spel som fick Fabiano Caruana och andra att berömma exvärldsmästaren.

I Spanskt valde Anand att spela anti-Marshall med 8.h3, men det blev ändå något Marshallaktigt med 9...d5. En bra prepp gav Anand ett stort tidsöverläge. Aronian underskattade d3-d4 följt av 19.Se5, och sedan kämpade han i motvind.

Vishy Anand – Levon Aronian
Vit drar


Anands ursprungliga tanke var att spela 41.b3 Le6 42.Lxg7, men så upptäckte han 41...Lb7 42.Tc4 Sb2 och entusiasmen dämpades – tills han såg att det ändå fanns en vinstväg:
41.Tc4! Ld7 42.b3 Lb5 43.Tb4 Sb2 44.Lxb5 axb5 45.Ke3


Den springaren kommer inte ut med livet i behåll.
45...Te8+ 46.Kd2 Td8 47.Kc3


47...uppg.
Efter 48.Sd1+ Kc2 är springaren fast.

Övriga tre partier slutade remi. Det är naturligtvis för tidigt att dra några slutsatser efter bara en av fjorton ronder, men visst var Anand i behov av en bra start efter alla motgångar.

När jag satt och lyssnade på videokommentarerna i direktsändningen så lät rösten bekant tills det rätt snabbt gick upp för mig att det är Peter Heine Nielsen och hans hustru Viktorija Cmilyte som sköter den avdelningen och det på ett utmärkt sätt. Ett kap för arrangörerna att ha Carlsens sekundant – och Anands exsekundant – i kommentatorstudion.

Rond 1
Dmitrij Andrejkin – Vladimir Kramnik remi
Sergej Karjakin – Peter Svidler remi
Sjachrijar Mamedjarov – Veselin Topalov remi
Vishy Anand – Levon Aronian 1-0

Partierna finns genomspelbara och kommenterade på TWIC och Chess Vibes.

Rond 2 (fredag kl 10)
Vladimir Kramnik – Sergej Karjakin
Peter Svidler – Dmitrij Andrejkin
Veselin Topalov – Vishy Anand
Levon Aronian – Sjachrijar Mamedjarov

* * * * *

Inför morgondagens slutrond i EM har Alexander Motylev en enpoängsledning. Poängställningen.