måndag 17 mars 2014

Kandidatturneringen – rond 4

Vishy Anand berättade medan Vladimir Kramnik inte ville säga för mycket. Foto: candidates2014.fide.com

Levon Aronian är back in business. Efter den inledande förlusten mot Vishy Anand, som fortfarande leder, har det blivit två vinster och en remi. I dagens rond försvarade sig Peter Svidler inte oväntat med Grünfeldindiskt mot Aronian och presenterade en teoretisk nyhet i den här ställningen:

Levon Aronian – Peter Svidler
Svart drar


Tidigare har man sett 21...Da6, men Svidler menade att det draget leder rakt i fördärvet. Han hade förberett nyheten 21...Da3, och Aronian svarade med löparoffret 22.Lxf7+!?, något som fanns med i Svidlers prepp. Partiet fortsatte 22...Kxf7 23.Dc4+ e6 24.Sg5+ Ke8 25.Sxe6 De7 och här kan jag hänvisa till utförliga kommentarer hos Chess Vibes och TWIC, men absolut också till Erwin L'Amis kommentarer.

Det blev en teoriduell även i partiet mellan Anand och Vladimir Kramnik. Anand berättade efteråt att hans prepp sträckte sig fram till och med 17.Dd2. Kramnik förklarade å sin sida att det är en lång turnering och att han inte ville avslöja något om sitt öppningsspel. Förståeligt. Samtidigt kan man förundras en aning över Anands öppenhjärtighet. Inför VM-matchen i Madras berättade han vem som ingick i hans sekundant-team varefter Magnus Carlsen förklarade att han inte tänkte avslöja vem som ingick i hans team.

Sergej Karjakin överraskade Veselin Topaov med 1.c4, men Topalov hade inga större problem att hålla jämvikten. Partiet mellan Sjachrijar Mamedjarov och Dmitrij Andrejkin slutade med vinst för den förre sedan de hade turats om att stå bäst.

Rond 4
Sjachrijar Mamedjarov – Dmitrij Andrejkin 1-0
Sergej Karjakin – Veselin Topalov remi
Levon Aronian – Peter Svidler 1-0
Vishy Anand – Vladimir Kramnik remi

Partierna finns genomspelbara och kommenterade på TWIC och Chess Vibes.

Ställningen efter fyra ronder:
Anand 3: Kramnik och Aronian 2,5; Svidler och Topalov 2; Karjakin och Mamedjarov 1,5; Andrejkin 1 poäng.

Rond 5 (tisdag kl 10)
Dmitrij Andrejkin – Vishy Anand
Sergej Karjakin – Sjachrijar Mamedjarov
Peter Svidler – Veselin Topalov
Vladimir Kramnik – Levon Aronian