måndag 21 april 2014

Gasjimov Memorial – rond 2

Magnus Carlsen fick en bekväm ställning. Foto: chess-news.ru

Det väckte en del uppseende i schackvärlden när Hikaru Nakamura kaxigt förklarade att han förmodligen var det främsta hotet mot Magnus Carlsen, och han gjorde en strängt taget mindre smickrande koppling mellan världsmästaren och Sauron från Tolkiens sagovärld. Först i ett twitter: ”Starting to realize that I am the only person who is going to be able to stop Sauron in the context of chess history” och sedan i New in chess. Magnus log. Faktum är ju att Nakamura aldrig har besegrat Carlsen i ett långparti. Med dagens vinst har Magnus sammanlagt sex vinster och fem remier mot Hikaru.

Nakamura förklarade att han drabbades av en hallucination i dagens parti:

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 
Svart drar


Nakamura trodde att han skulle ha haft goda remichanser efter avslag på d4. I stället följde 33...Sb6? 34.Txc6 Sd8 (34...Sxa4 35.d5 är bra för vit, och 34...exd4 35.Lf4! ska vi bara inte tala om) 35.Tg6 med klar fördel för vit. Den typen av fördelar släpper Carlsen aldrig. Nakamuras hallucination bestod i att han trodde att vits torn skulle fastna på kungsflygeln.

Även i denna rond slutade övriga två partier med remier. Det är rätt uppenbart vem som tagit huvudansvar för underhållningen så här långt.

Rond 2 i full gång. Foto: shamkirchess.az

Rond 2
Sjachrijar Mamedjarov – Tejmur Radjabov remi 
Fabiano Caruana – Sergej Karjakin remi 
Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 1-0

Partierna finns kommenterade på Chess Vibes och TWIC.

Poängställningen efter två ronder:
Carlsen 2; Karjakin, Caruana och Radjabov 1; Nakamura och Mamedjarov 0,5 poäng.

Rond 3 (tisdag kl 12)
Hikaru Nakamura – Sjachrijar Mamedjarov 
Sergej Karjakin – Magnus Carlsen 
Tejmur Radjabov – Fabiano Caruana

Ett tips: om du väljer direktsändningen på turneringens hemsida (alternativ 1) så får du automatiskt videokommentarer av Genna Sosonko och Viorel Iordachescu. Om du klickar på den högra brittiska flaggan får du i stället kommentarer av Peter Svidler och Jan Gustafsson.

* * * * *

Normunds Miezis segrade i Norrköping. Foto: Lars O A Hedlund

Schack kan som bekant vara ett oerhört grymt spel. Fråga bara Tiger Hillarp Persson. Sista ronden i Påskturneringen i Norrköping manövrerade han ut Normunds Miezis och var på väg att ta över förstaplatsen. Så kom olyckorna slag i slag. Efter att ha klarat av tidsnöden med bravur tappade han huvudet och serverade sin bästa bonde på en silverbricka:

Tiger Hillarp Persson – Normunds Miezis 
Vit drar


Efter 45.Sf3 hade vits dam varit välkommen tillbaka till kungsflygeln. Det är avgörande fördel för vit. I stället följde 45.f5? Te5 och slag på f5. Tiger lyckades ta sig samman och spelade upp en ny vinstställning, men då var det lite knepigare att finna den bästa vägen:


Här vinner 54.g5! med idén g5-g6. Poängen är att 54...Dxe6 faller på 55.Tf8+. Men det här var alltså Miezis turnering och efter hand spelade Tiger först bort sin fördel varpå han överskred remigränsen och slutligen förlorade på tid i något som var otäckt likt en förlustställning. Eländes elände.

Slutställningen.

* * * * *

Det har varit en fin påsk med ett par höjdpunkter: utflykten till Österlen i fredags (tack, Calle) och MFF-Djurgården ikväll (tack, Bengt). Nu ser jag fram emot utesäsongen i Köpenhamn där jag börjar längta efter att få sätta punkt för bokprojektet på något av mina favoritkaféer. Det är det slutkapitlet om Bent Larsens första hustru Lizzie som ska kompletteras. Sedan återstår den grafiska formgivningen, något som jag kommer att ta mig an med stor lust.