onsdag 30 april 2014

Gasjimov Memorial – rond 9

Nionde ronden pågår. Foto: shamkirchess.az

Magnus Carlsen hade en pytteliten fördel mot Tejmur Radjabov och vi förstod att nu skulle han tömma ställningen på möjligheter. Efter 101 drag och sex och en halv timmes spel fann han sig i remin. Fabiano Caruana tog chansen att komma ifatt med ännu en vinst. De delar ledningen och det är så raffinerat att de möts i sista ronden. Skulle det finalpartiet sluta remi så förklaras tydligen Carlsen som turneringsvinnare - särskiljningsbestämmelserna är inte solklara.

Dagens fråga: varför gav Sjachrijar Mamedjarov upp i den här ställningen?

Fabiano Caruana – Sjachrijar Mamedjarov
Slutställningen efter 56.Tee7Efter 56...Txc3+ 57.Kb2 Tc5! (garderar profylaktiskt löparen) 58.Txb7+ Kc8 59.Ta7 Kb8 60.Tae7 Td5 61.Te8+ Td8 62.Txd8+ Lxd8

analys

visar visserligen Nalimovs slutspelsbas att vit vinner, men det kräver sannerligen god teknik. 63.Tf8? Kc7 64.a5 Lg5 är exempelvis remi. Mamedjarov har haft en dålig turnering och orkade nog inte ge sig ut på en upptäcktsfärd. Det är möjligt att han missade möjligheten 57...Tc5!.

Rond 9
Fabiano Caruana – Sjachrijar Mamedjarov 1-0
Tejmur Radjabov – Magnus Carlsen remi 
Sergej Karjakin – Hikaru Nakamura remi

Partierna finns kommenterade på Chess Vibes och TWIC.

Poängställningen inför sista ronden:
Carlsen och Caruana 5,5; Radjabov, Karjakin och Nakamura 4,5; Mamedjarov 2,5 poäng.

Rond 10 (onsdag klockan 10.30)
Magnus Carlsen – Fabiano Caruana 
Hikaru Nakamura – Tejmur Radjabov 
Sjachrijar Mamedjarov – Sergej Karjakin

Magnus har nog hämtat styrka i att Real Madrid besegrade Bayern München på bortaplan med hela 4–0. Nu vinkar ett förstapris på 30 000 euro.

* * * * *

Michael Wiedenkeller vann mot Renato Frick från Liechtenstein i näst sista ronden. Foto: larnaca2014.fide.com

I zonturneringen på Cypern har Michael Wiedenkeller kommit ifatt Oscar de la Riva. Nu delar de ledningen tillsammans med Igor Efimov på 8 poäng. I slutronden spelar Michael mot färingen Olaf Berg. Om det handlar om särskiljning i slutändan ligger Michael mycket bra till.