söndag 14 december 2014

London Chess Classic – rond 4

Hikaru Nakamura besegrade Michael Adams. Foto: Ray Morris-Hill

Det är möjligt att Hikaru Nakamura inte vinner London Chess Classic – inför dagens slutrond ligger han 1 poäng efter ledarduon Vladimir Kramnik och Anish Giri – men han framstår som den store publikfavoriten med sina oförvägna partianläggningar. I fjärde ronden belönades han med en vinst mot en uppenbart förkyld Michael Adams.

Övriga två partier slutade med remier. Vishy Anand trodde at han hade något på gång mot Anish Giri men det var en synvilla.

Vishy Anand – Anish Giri 
Vit drarAnand hade planerat att spela det till synes starka 26.Te7, men här upptäckte han att efter 26 ... Le6 27.Dg3 Tf7! är det svart som står bättre. Efter att ha upptäckt det spelade han 26.Db4 och inledde en avveckling som ledde till remi.

Rond 4
Vishy Anand – Anish Giri remi 
Vladimir Kramnik – Fabio Caruana remi 
Hikaru Nakamura – Michael Adams 1-0

Rondreferat på chess.com och chess24.

Poängställningen efter fyra ronder (3 poäng för vinst, 1 för remi):
Vladimir Kramnik och Anish Giri 6; Hikaru Nakamura 5; Michael Adams och Vishy Anand 4; Fabiano Caruana 3 poäng

Rond 5 (söndag klockan 15)
Anish Giri – Vladimir Kramnik 
Michael Adams – Vishy Anand 
Fabio Caruana – Hikaru Nakamura

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” (kandidatmatchen Spasskij-Larsen, Malmö 1968) med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.