söndag 7 december 2014

Svensktrio i Bundesliga

Alexei Shirov hade flyt i dagens Bundesligarond. Foto: schachbundesliga.de

Nils Grandelius första framträdande efter glansföreställningen i Qatar Masters Open blev den här Bundesligahelgen där han representerar SK Turm Emsdetten. Det blev en vinst och en remi. Emanuel Berg hade samma utdelning i sina två partier för SC Hansa Dortmund. Stellan Brynell spelar för nykomlingen SSC Rostock och för hans del blev det remi och förlust.

När Dortmund mötte Rostock så var det alltså svenska spelare i båda lagen, men jag misstänker att grannen Stellan inte visste att Emanuel skulle dyka upp i motståndarlaget. Nu satt Stellan på bord 2, Emanuel på bord 6. Dortmund vann med 6–2. När Nils slog sig ner för dagens match mot SV 1930 Hockenheim dök det ganska oväntat upp en sällsynt gäst i dessa sammanhang i motståndarlaget. Där satt minsann Anatolij Karpov och han såg till att avancera i världsrankingen genom att besegra den elomässigt jämnstarke Michail Mtjedlisjvili. Matchen slutade 4–4.

OSG Baden-Baden är åter favorit till att ta hem seriesegern. SK Schwäbisch Hall förväntades ge favoritlaget hårt motstånd i dagens match och så blev det över hela linjen. Till slut segrade Baden-Baden med 4,5–3,5, men det kunde mycket väl ha blivit omvända siffror om kinesen Chao Li hade tagit bättre vara på sina chanser.

Chao Li, SK Schwäbisch Hall – Alexei Shirov, OSG Baden-Baden
Vit drar


Här fanns chansen att avgöra direkt med 45.f5+ Kh7 46.Th1!. Det finns inte någon hållbar parad mot hotet Kg2 matt, till exempel 46...Dc2 47.Th2! eller 46...Tc2 47.Lf2!.

I stället följde 45.De4+? Kh6 46.De8 Txg3+! 47.Kxg3 gxf4+ 48.Kh2 g5 49.De2 Lxd4 50.De6+ Sf6 51.Kg2 Dc2+ 52.Te2 Dd3 53.Kh1 Dd1+ 54.uppg.

Tabellställningen.

* * * * *

Jonny Hector är inte längre ordinarie i SK Turm Emsdetten och har ännu inte spelat något parti i Bundesliga den här säsongen. Den här helgen tog han sig i stället till London Chess Classic där han deltog i den snabbschacksturnering som vi har kunnat följa i direktsändning. Han slutade i mittfältet med 6 poäng (10 ronder).

Inför sista ronden ledde Hikaru Nakamura en halv poäng före Vishy Anand och de möttes i slutronden. I en remiaktig ställning gjorde Anand en misslyckad tornmanöver som gjorde att båda fick fribönder på kanterna. Det var bara det att Nakamuras a-bonde var hundra gånger farligare än Anands h-bonde. Jag kan tänka mig att ställningen var av det slaget att Nakamura skulle nobba ett remianbud även om det skulle säkra honom ett odelat förstapris. Nu vann Nakamura partiet. Han tog 9,5 poäng av 10 möjliga. Det var Matthew Sadler som spelade remi med turneringsvinnaren. Slutställningen.

* * * * *

Igor Lysyj stod distansen ut i Kazan och segrade i ryska superfinalen en halv poäng före Dmitrij Jakovenko. Topprankade Sergej Karjakin kom sist.

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” (kandidatmatchen Spasskij-Larsen, Malmö 1968) med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.