tisdag 16 december 2014

Mind Sport Games i Peking

Pia Cramling spelar i Peking. Foto: Alina L'Ami

Pia Cramlings man Juan Bellon och deras dotter Anna var med i Malmö Open medan Pia kämpar i en tankespelfestival med bland annat schack på programmet i Peking. Schackdelen arrangeras i två grupper med sexton spelare i varje, varav en damgrupp.

Först vankades det snabbschack (segrare: Alexander Gristjuk respektive Valentina Gunina) och sedan blixt (segrare: Alexander Gristjuk respektive Hou Yifan). Idag spelades de tre första ronderna i baskiskt schack, en spelform där man spelar två partier mot samme motståndare samtidigt, ett vitt och ett svart. Det är snabbschack: 20 minuter med 10 sekunder extra efter varje drag. Deltagarna har hjul på sina stolar och det handlar om snabba ryck i sidled. Brädena är placerade sidan om varandra. Efter dagens tre ronder leder Jan Nepomnjasjtjij respektiva Zhao Xue. Spektaklet avslutas med två ronder imorgon. Direktsändningslänkarna finns på plats i den oumbärliga högerspalten.

I sista ronden i blixtturneringen behövde Anna Muzytjuk remi mot Pia för att erövra silvermedaljen. Men i följande ställning stod Pia på vinst.

Pia Cramling – Anna Muzytjuk 
Vit drar


Efter 47.Tg6+! fxg6 48.Te7+ Kg8 49.Dxg6+ väntar matt, men med få sekunder kvar ställdes allt på huvudet …
47.Ta7?? Tb1??
Bjudning och motbjudning. Efter 47...Dxa7 48.Dg4+ hade vit trots allt haft remischackar.
48.Dxf7+ uppg.

Trots vinsten hamnade Pia liksom i snabbschackturneringen på sextonde plats, och Muzytjuk fick hålla till godo med bronsmedaljen.

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” (kandidatmatchen Spasskij-Larsen, Malmö 1968) med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.