måndag 15 december 2014

Malmö Open – rond 6–7

En avgörande vinst för Axel Smith i näst sista ronden mot Bengt Lindberg. Foto: Anders Hansen

Inför sista ronden ledde Axel Smith och Pontus Sjödahl en hel poäng före ett gäng förföljare. I det läget var väl frågan bara hur många drag de skulle spela i deras inbördes möte i sista ronden innan de tog remi. Det blev ett halvdussin drag. En vilsam avslutning efter idel vinster för dem i tidigare ronder. Anton Frisk Kockum blev ensam trea på 6 poäng. Slutställningen.

Jag talade lite med Pontus efter turneringen och han verkade sugen på att spela fler GP-turneringar. Det här var hans första. Att sonen Milton Pantzar är med och gör bra ifrån sig ökar spellusten betydligt.

Temat för sista dagens två ronder får bli Anders Livners räddningar. Här en intressant ställning från näst sista ronden:

Anders Livner – Erik Blomqvist 
Svart drarErik offrade pjäs för tre förbundna fribönder och det såg ut att gå hans väg. Nu var det dags att ta ett avgörande beslut om friböndernas framtid. Det är naturligtvis väldigt frestande att spela 36...Db2 och lämna plats för a-bonden. Och så blev det. Men efter 37.Lb3! med hot om Dxf7+ och remischackar visade det sig att det inte längre var fritt fram, för efter 37...c4 38.Dxh5 a1D 39.Dg4+ har vit evig schack. En kalldusch. I partiet följde 37...Dxb3 38.Dxb3 a1D 39.Dxb5 Dc3 40.De2 De5 41.Dc4 och det är plötsligt svårt att se hur svart ska kunna lotsa ner c-bonden utan att tillåta remischackar. I sina försök att komma vidare höll Erik på att ta i alltför hårt. När de tog remi fjorton drag senare var det i en slutställning där det var vit som hade vinstchanser.

Tillbaka till diagramställningen: svart kan neutralisera löparen med 36...c4! och besvara slag på b5 eller h5 med 37...De5. Sedan kan svart skicka ut inbjudningar till promoveringsfestligheterna.

I sista ronden var Anders åter illa ute:

Jonathan Westerberg – Anders Livner 
Vit drarFram till den här ställningen hade Jonathan missat flera vinstvägar, men det fanns fortfarande lovande möjligheter, som till exempel 23.Thh1 eller 23.Te3. Men Jonathan föll för frestelsen att välja den till synes enkla lösningen; att utnyttja bindningen på d-linjen:
23.c4? Dh6+ 24.Kb1 Dg6+25.Kc1
Ett trist uppvaknande i festyran: Efter 25.Ka1?? Sb4! 26.Txd8 Sc2+ 27.Kb1 Sd4+ vinner svart.
25...Dh6+ 26.Kb1 remi
Som sagt: lita aldrig på att bundna pjäser känner sig bundna!

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” (kandidatmatchen Spasskij-Larsen, Malmö 1968) med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.