måndag 1 december 2014

Qatar Masters Open – rond 6

Nils Grandelius och Anish Giri gjorde upp på toppbordet. Foto: Maria Emelianova / qatarmastersopen.com

Det var en obarmhärtig föreställning. Anish Giri pressade drag efter drag med sin mikroskopiska fördel mot Nils Grandelius. Hoppet om remin fanns där länge, men det började skymma när Giri fick en fribonde:

Anish Giri – Nils Grandelius 
Svart drar


51...Kf7?!
Efter 51...Td6 borde a6-bonden vara säkrad. Tornavbyte leder till remi eftersom a-bönderna är lika svaga. En poäng med partidraget är att direkt 52.Txa6 kan besvaras med 52...Txd3 53.Kxd3 Sc5+ 54.Kc4 Sxa6 55.Kb5 Sb8 med remi, men Giri gjorde sig inte någon brådska att slå a6-bonden.
52.Ke3 Sf6 53.Txa6 Sxg4+ 54.Ke4


Det var upplagt för problem för Nils med a-bonden och till slut valde han att offra springaren på den med en flämtande förhoppning om att kunna byta av vits sista bonde och styra in i ett slutspel med torn mot torn och springare. Det gick nu inte. Anish slog vakt om sitt trumfkort på f2 och vann.

Tråkigt.

Anish Giri leder på maximala 6 poäng, en poäng före Vladimir Kramnik. De möts imorgon. Poängställningen.

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” (kandidatmatchen Spasskij-Larsen, Malmö 1968) med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.