måndag 24 augusti 2015

Sinquefield Cup, Saint Louis – rond 1

Veselin Topalov besegrade Magnus Carlsen. Foto: Sinquefield Cups twitter

Vi minns hur det var i första ronden i Stavanger senast: Magnus Carlsen hade spelat upp en vinstställning mot Veselin Toplov med de vita pjäserna, men världsmästaren hade missat vilken betänketid som gällde och förlorade på tid. Det slumpade sig så att han skulle spela vit mot Topalov även i den inledande ronden i Saint Louis. Resultatet blev detsamma men nu var partiförloppet ett helt annat. Topalov fick Carlsen ur balans med det halsbrytande bondeoffret 7...g5!. Det blev uppenbart att Topalov hade en djup prepp med sig hemifrån medan Carlsen befann sig i alla avseenden på bortaplan.

Efter partiet ställde Carlsen uppför en intervju med Maurice Ashley i direktsändningen och vi kunde se en bedrövad världsmästare. I förbigående måste sägas att Ashley hanterade den delikata situationen att intervjua en deppig förlorare på ett bra sätt. Carlsen berättade hur han hade tänkt sig ett lugnt parti när han fick 7...g5! emot sig. När han spelade 10.Sa3? var det med tanken att offra springaren på c4. Han betraktade det i efterhand som ett mycket tvivelaktigt pjäsoffer. Det som definitivt sänkte honom var 17.e5? som tillät Dd7-c6(med matthot)-g6 med dambyte. Norska Sjakkfantomet, Sven Wisløff Nilssen, har fingranskat partiet här.

Som framgått i twitterflödet var det en mycket händelserik rond helt fri från remier. Levon Aronian fanns med i Magnus Carlsens träningsläger i det mycket fashionabla området The Hamptons på Long Island, New York, och det tycks ha gjort Aronian gott att döma av hans gnistrande vinst mot Fabiano Caruana. Aronian satte en snygg punkt:

Levon Aronian – Fabiano Caruana 
Vit drar


39.Lg6! uppg.

Det var alltså Caruana som öppnade med sju vinster i följd i fjolårets Sinquefield Cup. I övrigt fick vi se Vishy Anand sjabbla (36...Sb8?), Alexander Gristjuk återigen försätta sig i vansinnig tidsnöd (men som Anish Giri påpekade var det mer en misslyckad öppning än tidsnöden, 3 minuter för 12 drag, som sänkte Gristjuk) och Wesley So bli utmanövrerad.

Medan jag följde direktsändningen var Wesley So och Maxime Vachier-Lagrave de enda av spelarna som besökte bekännelsebåset. Det var försiktiga kommentarer från deras sida i stridens hetta.

Rond 1
Anish Giri – Alexander Gristjuk 1-0 
Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave 0-1 
Levon Aronian – Fabiano Caruana 1-0 
Magnus Carlsen – Veselin Topalov 0-1 
Hikaru Nakamura – Vishy Anand 1-0

Rondreferat på chess.com, chess24 och Chessbase.

Rond 2 (måndag kl 20)
Alexander Gristjuk – Vishy Anand 
Veselin Topalov – Hikaru Nakamura 
Fabiano Caruana – Magnus Carlsen 
Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronian 
Anish Giri – Wesley So

I kommentatorrummet förklarar Yasser Seirawan och Jennifer Shahade på ett utmärkt sätt vad det är som händer och ibland går Maurice Ashley in och ger datoranalyser. Det är ett koncept som fungerar alldeles utmärkt.