torsdag 27 augusti 2015

Sinquefield Cup, Saint Louis – rond 4

Det hårdbevakade mötet mellan Anish Giri och Magnus Carlsen slutade i remi. Foto: grandchesstour.com

Det fanns en tid när Levon Aronian var världstvåa och betraktades som en trolig VM-utmanare. Sedan följde en rad år där han föll tillbaka på världsrankingen och det spekulerades i orsaken till hans tillbakagång. I Saint Louis har vi återsett den Aronian som rosade marknaden en gång i tiden. Vinsten mot Wesley So, rondens enda vinst, var spektakulär. Med denna vinst gick Aronian upp i delad ledning med Veselin Topalov.

Rond 4
Alexander Grisjtjuk – Veselin Topalov remi 
Fabiano Caruana – Vishy Anand remi 
Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura remi 
Anish Giri – Magnus Carlsen remi 
Wesley So – Levon Aronian 0-1

Rondreferat på chess.com, chess24 och chessbase.

Poängställningen efter fyra ronder:
Veselin Topalov och Levon Aronian 3; Magnus Carlsen och Anish Giri 2,5; Maxime Vachier-Lagrave och Hikaru Nakamura 2; Wesley So och Alexander Grisjtjuk 1,5; Vishy Anand och Fabiano Caruana 1 poäng.

Rond 5 (torsdag kl 20)
Levon Aronian – Alexander Grisjtjuk 
Magnus Carlsen – Wesley So 
Hikaru Nakamura – Anish Giri 
Vishy Anand – Maxime Vachier-Lagrave 
Veselin Topalov – Fabiano Caruana

* * * * *

Baadur Jobava och Richard Rapport i Abu Dhabi. Foto: Amruta Mokal

Efter de fyra vinsterna i Abu Dhabi spelade Nils Grandelius en solid remi mot Baadur Jobava i femte ronden. Poängställningen. Nu har Nils fått sällskap på förstaplatsen av ukrainaren Martin Kravtsiv, som han möter i rond 6.

Förhoppningsvis får vi återigen se både Grandelius och Jobava i samma spellokal vid den allsvenska säsongpremiären i Lund den 6–8 november: Nils i sitt första framträdande i Eksjö SK i elitserien och Baadur som en urstark förstärkning för Malmö AS i superettan. Som framgår av detta blogginlägg på Malmö AS webbplats är det redan klart att Jobava kommer till Lund. Om Nils ska vara med där förblir nog en hemlighet in i det sista.

* * * * *

I Barcelona leder en italiensk stormästare, Danyyil Dvirnyy, efter sju ronder på 6 poäng. I förföljargruppen en halv poäng efter honom finns Erik Blomqvist och ytterligare två spelare. Poängställningen.