fredag 21 augusti 2015

Wiedenkeller mot Aronian!

Michael Widenkeller är ende svensk i världscupen. Foto: Lars O A Hedlund

Som jag meddelade här på bloggen den 1 maj i fjol kvalificerade sig Michael Wiedenkeller till världscupen genom att vinna en delzonturnering i april 2014 arrangerad i Larnaca, Cypern. Det var tolv deltagare från Andorra, Cypern (2), Färöarna, Guernsey, Jersey, Liechtenstein, Luxemburg (2), Malta, Monaco och San Marino. Fide-presidenten Kirsan Iljumsjinov bestämde att en spelare från denna delzon 1:10 skulle få en plats i världscupen. Michael är svensk medborgare men representerar i internationella sammanhang Luxemburg, där han har bott i många år.

Världscupen arrangeras i Azerbajdzjans huvudstad Baku med start den 10 september. Fide har offentliggjort parningen för första omgången och det visar sig att Michael ska möta Levon Aronian, som säkert har ambitionen att som en av två avancera från världscupen till kandidatturneringen. Det blir något att bita i.

När Fide för två år sedan placerade kandidatturneringen i Baku förklarade Aronian att han inte kunde vara med. Det handlade om den mångåriga konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan. Aronian menade att han som armenier inte kunde känna sig säker i Baku. Av den anledningen flyttades kandidatturneringen den gången från Baku till London. Nu har Aronian och tre andra armeniska stormästare accepterat att spela i Azerbajdzjan. Möjligen öppnar det också för att Armenien ställer upp i nästa års schack-OS i Baku.

Som framgått i ett av Magnus Carlsens twitter är Aronian med på världsmästarens uppladdning inför turneringen i Saint Louis, som börjar på söndag. Carlsen laddar alltså upp tillsammans med en av sina konkurrenter i Saint Louis. Uppseendeväckande. Här är videoklippet där vi ser Magnus Carlsen på bana 1, Peter Heine Nielsen på bana 2 och Levon Aronian på bana 3. Lägg märke till Carlsens starka fotarbete!

* * * * *

Jevgenij Tomasjevskij vann ryska mästerskapet, medan Jonathan Westerberg tog sin sjätte raka vinst i Stockholm Open.