tisdag 25 augusti 2015

Sinquefield Cup, Saint Louis – rond 2

Veselin Topalov besegrade Hikaru Nakamura och är ensam i topp på 2 poäng. Foto: Sinquefield Cups twitter

Det var två av förlorarna i rond 1 som fick den mesta uppmärksamheten i rond 2. Partiet mellan Fabiano Caruana och Magnus Carlsen utvecklades till en dramatisk blixtduell som kunde ha slutat hur som helst. I sina försök att komplicera spelet gick Carlsen, som han förklarade efter partiet, över gränsen, och efter det var han tvungen att börja ruffla. Caruana satt med en fördelaktig ställning men med 11 sekunder för 5 drag var han mycket hårt pressad. Det sista stora misstaget kom i sista draget i första dragserien.

Fabiano Caruana – Magnus Carlsen 
Vit drar


40.Txd2??
Carlsen: ”En ren reflex”. Det var sista draget i dragserien vilket båda var ovetande om när draget utfördes. De hade slutat föra protokoll vilket är okej när det som i Grand Chess Tour-turneringarna inte ges 30 sekunder extra efter varje drag förrän efter 40:e draget. Som Carlsen påpekade i intervjun med Maurice Ashley efter partiet kunde Caruana ha spelat damen till b3 eller c4 med lika spel. Carlsen gjorde sitt svarsdrag med ett par sekunders marginal.
40...Txd2 41.uppg.

I skuggan av denna duell vann Alexander Gristjuk för första gången genom tiderna ett parti klassiskt schack mot Vishy Anand trots den sedvanliga tidsnöden. Anand var obesegrad i Stavanger, nu har han i likhet med Caruana inlett med två förluster.

När alla andra var klara satt Veselin Topalov och pressade Hikaru Nakamura och det lyckades bulgaren att vinna partiet efter nästan sex timmars spel och gå upp i ensam ledning. Topalov håller på att bevisa att triumfen i Stavanger inte var en tillfällighet.

Rond 2
Alexander Gristjuk – Vishy Anand 1-0 
Veselin Topalov – Hikaru Nakamura 1-0 
Fabiano Caruana – Magnus Carlsen 0-1 
Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronian remi 
Anish Giri – Wesley So remi

Rondreferat på chess.com, chess24 och chessbase.

Poängställningen efter två ronder:
Veselin Topalov 2; Anish Giri, Maxime Vachier-Lagrave och Levon Aronian 1,5; Magnus Carlsen, Hikaru Nakamura och Alexander Gristjuk 1; Wesley So 0,5; Vishy Anand och Fabiano Caruana 0 poäng.

Rond 3 (tisdag kl 20)
Wesley So – Alexander Gristjuk 
Levon Aronian – Anish Giri 
Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave 
Hikaru Nakamura – Fabiano Caruana 
Vishy Anand – Veselin Topalov

* * * * *

I Barcelona har Ralf Åkesson 4 poäng efter fyra ronder, Erik Blomqvist en halv poäng mindre. I Abu Dhabi har Nils Grandelius 2 av 2. Det ser alltså bra ut på båda fronter.