måndag 31 augusti 2015

Sinquefield Cup, Saint Louis – rond 7

En smärtsam förlust för Magnus Carlsen. Foto: grandchesstour.com 

Efter sjätte ronden förklarade Hikaru Nakamura att Wesley So måste lära sig att preppa bättre. I ronden därpå var det Nakamura själv som visade brister på den avdelningen i partiet mot Levon Aronian, som nu har besegrat de tre USA-spelarna Fabiano Caruana, So och Nakamura. Med två ronder kvar har Aronian en enpoängsledning.

Magnus Carlsen tog i alldeles för hårt i en jämn ställning mot Alexander Grisjtjuk och satt plötsligt i ett besvärligt slutspel. I ett skede när båda var beroende av den extra halvminuten efter varje drag begicks det fel på ömse sidor. Carlsen var den som gjorde det sista feldraget efter nästa sju timmars spel:

Magnus Carlsen – Alexander Grisjtjuk 
Svart drar


60...Te6?
I kommentatorrummet talade sig Jen Shahade varm för det draget, men det kunde ha äventyrat vinsten. En meterlång analys visar att 60...Kc3! vinner. Men nu handlade det alltså om ett bullet-parti.
61.f4! Lf6 62.Txe6 fxe6


63.Sf2?
Blockaden på d3 är livsviktig men det handlar också om att inte släppa fram svarts kung till c3. Magnus kunde ha upprätthållit blockaden med 63.Kd2!. Vid korrekt spel skulle det ha lett till remi.
63...Le7!
Nu faller 64.Kd2 på 64...Ld6 65.Sd3 Kd5 följt av Ke4.
64.Sg4 Kc3


65.f5
Efter 65.Sxh6 Kc2 är det fritt fram för d-bonden, och 65.Kd1 Lf8 66.Sf2 d3 67.Se4+ Kd4 68.Sd2 Ld6 är också hopplöst för vit.
65...exf5 66.Sxh6 Kc2


67.uppg.
Svart vinner efter 67.Sxf5 d3+ 68.Kf3 Lc5.

Rond 7
Magnus Carlsen – Alexander Grisjtjuk 0-1 
Hikaru Nakamura – Levon Aronian 0-1 
Vishy Anand – Wesley So remi 
Veselin Topalov – Anish Giri remi 
Fabiano Caruana – Maxime Vachier-Lagrave remi

Rondreferat på chess.com, chess24 och chessbase.

Poängställningen efter sju ronder:
Levon Aronian 5; Magnus Carlsen, Anish Giri, Alexander Grisjtjuk och Maxime Vachier-Lagrave 4; Hikaru Nakamura och Veselin Topalov 3,5; Vishy Anand och Fabiano Caruana 2,5; Wesley So 2 poäng.

Rond 8 (måndag kl 20)
Alexander Grisjtjuk – Maxime Vachier-Lagrave 
Anish Giri – Fabiano Caruana 
Wesley So – Veselin Topalov 
Levon Aronian – Vishy Anand 
Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura

* * * * *

Nils Grandelius, turneringsvinnare i Abu Dhabi. Foto: Amruta Mokal

Urstarkt av Nils Grandelius att komma tillbaka med full kraft efter förlusten mot Alexander Aresjtjenko i näst sista ronden i Abu Dhabi och manövrera ut Vladimir Akopian i sista ronden. När det hela var över visade det sig att Nils är turneringsvinnare efter särskiljning. Strålande! Slutställningen.

Nils hade en prestationsranking på 2794 och håvade in 19 friska elopoäng. Här Nils sista drag i turneringen:

Nils Grandelius – Vladimir Akopian 
Vit drar


Olikfärgade löpare men en merbonde på vardera flygeln räcker i regel.
83.f6 uppg.
På 83...Lxf6 följer ju 84.b6.

I Barcelona snubblade Erik Blomqvist strax före målsnöret. Han förlorade mot Kacper Piorun i sista ronden. Den polske stormästaren tog över förstaplatsen medan Erik kom på sjunde plats efter särskiljning. Slutställningen. Trots allt ett alldeles utmärkt resultat av Erik.