onsdag 14 oktober 2015

Alexander Grisjtjuk åter blixtvärldsmästare

Prisutdelning vid blixt-VM: Maxime Vachier-Lagrave (silver), Vladimir Kramnik (brons) och Alexander Grisjtjuk (guld). Foto: berlin2015.fide.com

Idag fick vi se Magnus Carlsen gå igenom hela känsloregistret. Efter remi med Vladimir Kramnik – som Carlsen hade spelat träningsblixt med i Berlin strax före VM – förlorade Carlsen mot Tejmur Radjabov. I dagens tredje parti (rond 14) var världsmästaren åter illa ute:

Magnus Carlsen – Peter Svidler 
Vit drarTornet på e1 är hotat, men Carlsen beslöt sig för att lägga in ett matthot innan han tog itu med det problemet.
32.Dg4? f5!
Ooops. Matthotet är avvärjt och nu finns det två problem. Så var det ju inte tänkt.
33.Dxf5 Lxe1 34.De6+ Kh7 35.De4+ Kh8 36.Dxe1 Dxd5och det var ett litet mirakel att Carlsen lyckades rädda en remi i det partiet.

Att det här inte var Carlsens dag blev ännu tydligare i ronden därpå då han förlorade mot Alexander Grisjtjuk. Jag har aldrig sett Carlsen så arg förut. Han reste sig hastigt upp, förbannade sig själv med en grymtning och slog ena näven i den andra. Efter några sekunder hade han sansat sig så pass att han kunde signera resultatblanketten varpå han dängde pennan i bordet. Han försvann ut ur spellokalen för att ta hissen upp till VIP-rummet. Han fick vänta på hissen och gick osaligt omkring i cirklar innan hissen befriade honom från omvärlden.

I VG-studion visades dessa scener gång på gång, något sådant har vi aldrig sett förut. Det är svårt att ha invändningar mot känsloutbrottet, som ändå knappast störde någon annan spelare. Det kändes mest ärligt och förståeligt.

Carlsen berättade efter turneringen att det var förlusten mot Sergej Karjakin dagen innan som satte spår även idag. Carlsen: ”Efter tjugofem partier utan förlust kände jag mig nästan oövervinnelig.” Som framgick i gårdagens blogginlägg hade Carlsen fantastiska 9/10 när han förlorade mot Karjakin, och ändå lät han sig påverkas så hårt av den förlusten. Carlsen: ”Man måste komma över sånt. En normal dag idag hade gett mig alla chanser att vinna turneringen. Nu var jag inte i närheten av det. Nerverna var inte på min sida. Jag känner avsky för mitt eget spel.” Och apropå känslosvallet: ”När det blir som idag är det inte lätt att kontrollera känslorna.”

Enligt Jon Ludvig Hammer hade Carlsen tur som klarade remi i sextonde rondens parti mot Sergej Zjigalko. Fem ronder spelade denna olycksaliga onsdag och Carlsen hade inte vunnit ett enda parti. I stället för att rusa till hissen tog han sig tid att kolla på andra partier och att skriva autografer. Han verkade ha funnit sig i sitt öde.

När Carlsen hade besegrat Gawain Jones i sjuttonde ronden gjorde han en självironisk segergest med armarna uppåtsträckta när han lämnade podiet. De var alltså hans första vinst andra speldagen.

Med fem ronder kvar ledde Maxime Vachier-Lagrave 1,5 poäng före närmaste konkurrenter – och Carlsen fanns inte bland dem. MVL intervjuades av VG-reportern och förklarade apropå Carlsens motgångar: ”Han är mänsklig, han är inte oövervinnelig.”

Efter det förlorade MVL två partier i följd och det hela var en öppen historia där Carlsens chanser mest var av det teoretiska slaget. Det spekulerades ivrigt i VG-studion om denna pyttechans. Efter vinst mot Boris Gelfand och remi med Jurij Vovk såg det ut som om Carlsen hade goda vinstchanser mot Vassilij Ivantjuk, men det slutade med att Carlsen förbisåg motståndarens tvådragsmatt. Vinsten mot Jevgenij Tomasjevskij i sista ronden förde upp Carlsen till sjätte plats. 

Det blev Alexander Grisjtjuk som vann blixt-VM. Det gjorde han även 2006 och 2012. I en VG-intervju förklarade den nygamle världsmästaren att han hade lyckats hålla uppe koncentrationen genom hela turneringen, han framhöll att han hade undvikit att vara social mellan ronderna. Var och en gör som det passar honom eller henne bäst.

Vid prisutdelningen hade Carlsen återfått balansen och leendet. Först delades det ut priser för snabbschack-VM och där stod han med guldmedaljen. Sedan blev det Grisjtjuks tur att äntra scenen och de båda världsmästarna passade på att prisa varann i sina segertal.

Nils Grandelius kan åka hem till Malmö en stor blixterfarenhet rikare. Med 11 poäng slutade han på 88:e plats, vilket var ungefär där han var placerad i rankingordningen. Evgenij Agrest tog 8 poäng. Slutställningen.

* * * * *

Inför sista ronden i damernas GP-turnering i Monte Carlo har Hou Yifan skaffat ett ointagligt försprång. Hon leder 1,5 poäng före Humpy Koneru, som spelade remi med Pia Cramling i dagens rond. Pia delar fjärdeplatsen med Natalija Pogonina och de möts i sista ronden. Poängställningen.

* * * * *

I Køge vann Björn Ahlander och Erik Blomqvist sina partier i tredje ronden och har 7 respektive 6 poäng. Det finns ett halvdussin spelare på 9 poäng. Tabellen.