fredag 9 oktober 2015

Världsstjärnor med lyskraft

Fabiano Caruana och Anish Giri i Sigemanturneringen 2012. Foto: Calle Erlandsson

Till Sigemanturneringarna i Malmö kom verkliga världsstjärnor i olika faser av sin karriär. Vi fick se spelare som Vassilij Smyslov, Boris Spasskij, Viktor Kortchnoi, Tony Miles, Judit Polgar, Jan Timman, Lajos Portisch, Alexander Beljavskij, Jan Timman, Ulf Andersson, Magnus Carlsen, Fabiano Caruana, Peter Leko, Hikaru Nakamura, Boris Gelfand, Tejmur Radjabov, Anish Giri, Nigel Short, Vassilij Ivantjuk, Wesley So.

Arrangören behövde inte plocka fram stora trumman, det räckte med dessa spelares lyskraft. Det kändes bedrägligt naturligt att spelare av den kalibern skulle komma till stan.

När på annat håll en arrangör förvandlar alla stormästare till ett slags världsstjärnor känns bristen på ödmjukhet ganska besvärande, alla dessa trumvirvlar blir något tröttsamma. Det är alldeles utmärkt att det arrangeras turneringar med många starka spelare, tack och lov för det, men spara gärna lite med superlativer i presentationerna tills de verkligen är befogade.

Hoppas att vi snart får se ärrade VM-kämpar eller spelare från världens topp tio sprida glans i en svensk turnering. Det har vi lyckligtvis få se prov på flera gånger i det förgångna, men det finns inte någon sådan turnering i sikte idag.

* * * * *

I onsdags var det fridag i damernas GP-turnering och deltagarna besökte operan i Monte Carlo. Pia Cramling längst till höger. Foto: monaco2015.fide.com

En del av Pia Cramlings partier känns besläktade med de positionella mästerverk som Ulf Andersson svarade för under sin storhetstid. Kontrollerade avvecklingar med en liten slutspelsfördel i sikte och sedan en gradvis förädling av fördelen. Något av det fick vi se när Pia besegrade iranskan Sarasadat Khademalsharieh i femte ronden i Monte Carlo.

Efter fem ronder leder Maria Muzytjuk på 4 poäng, och i förföljargruppen en halv poäng efter henne har Pia sällskap av Hou Yifan och Humpy Koneru. Poängställningen. I sjätte ronden har Pia svart mot Natalia Zjukova.

* * * * *

Det är en rymlig spellokal på Isle of Man. Foto: arrangörens Facebook

Ingvar Andréasson finns med bland dem som följer direktsändningarna och bland fjärde rondens partier på Isle of Man fångade bland annat denna ställning hans analyslust:

Arkadij Naiditsch – Julio Granda Zuniga 
Svart drarIngvar: ”Med 43 sekunder kvar för drag 40 spelade Granda 40...Tc6 och han kom bonde under med ett svårt försvar. Om jag har sett rätt skulle han ha spelat 40...Tc7 41.a7 Sc6 42.Te8+ Kxe8 43.a8D+ Sdb8

analys

och Ta7 ...” Slutet på den historien blir alltså en damfångst.

Efter sjätte ronden har tätgruppen reducerats från elva till fyra spelare: Pentala Harakrishna, Laurent Fressinet, Arkadij Naiditsch och Nigel Short. De har 5 poäng. Poängställningen.

Det var en dålig dag för svenskduon: Nils Grandelius och Tiger Hillarp Persson förlorade mot Laurent Fressinet respektive Mishra Swayans.

* * * * *

I Sankt Petersburg bättrade Erik Blomqvist och Theodor Kenneskog på poängskörden med vinster i rond 6. Båda står på 4 poäng. Svensktrions resultat.

Ryssen Kirill Aleksejev är ensam om att ha vunnit alla sina partier. Poängställningen.