fredag 9 oktober 2015

Topptrio i Monte Carlo

Humpy Koneru finns med i topptrion. Foto: monaco2015.fide.com

Med vinster i sjätte ronden i damernas GP-turnering i Monte Carlo kom Hou Yifan och Humpy Koneru ifatt Maria Muzytjuk på förstaplatsen. Poängställningen.

Pia Cramling hade behövt en vinst mot Natalia Zjukova för att ansluta sig till det sällskapet, men det ville sig inte.

Natalia Zjukova – Pia Cramling 
Vit drar29.Dg4!
Om vit slår tillbaka direkt på e6 kan svart kompensera sig på h5. Det finns alltså en poäng med att först skjuta in ett matthot.
29...Df7 30.Txe6 Kg8 31.Dc4Damen återvänder till c4 efter att ha ordnat h5-bondens säkerhet. Nu går den ju inte att slå för avdragsschacken.
31...Td8
Med idén Le5 följt av Td1+.
32.Lc2Det hotar bland annat Lb3 följt av Tg6. Det finns bara ett drag som håller svart kvar i partiet och det är 32...Sd5!. Det går ju inte att slå springaren på grund av avdragsschacken, men efter 33.Tg6 Sxc3 34.Dxc3 De7 35.g3 (35.Lxf5 De5) har vit ett klart initiativ och a-bonden är farligare än c-bonden. I detta prekära läge var Pia dessutom i tidsnöd och det blev ett abrupt slut.
32...Kh7? 33.Txh6+! uppg.
På 33...Kg8 följer 34.Th8+ Kxh8 35.Dxf7.

I sjunde ronden har Pia vit mot Maria Muzytjuk, världsmästaren i damklassen.

* * * * *

Isle of Man är Pentala Harikrishna ensam i topp efter sju ronder på 6 poäng. Poängställningen.

Nils Grandelius och Tiger Hillarp Persson kom tillbaka med vinster mot Alan Merry respektive Elisabeth Pähtz. De har tuffare utmaningar framför sig i näst sista ronden: Nils möter Arkadij Naiditsch medan Tiger ställs mot Gawain Jones.

* * * * *

Två ronder kvar även i Tjigorin Memorial i Sankt Petersburg med Kirill Aleksejev i fortsatt ledning. Poängställningen.

I sjunde ronden förlorade Theodor Kenneskog mot dansken Mads Andersen, men det är ändå Theodor som kan vara mest nöjd poängmässigt i svensktrion

* * * * *

Det är dags för två nya avsnitt i serien ”The Magnus Carlsen Show”. Imorgon startar snabbschack-VM i Berlin som pågår lördag–måndag och sedan väntar blixt-VM tisdag–onsdag. Evgenij Agrest är på plats och Nils Grandelius ansluter sig till blixt-VM. Sista ronden på Isle of Man på söndag och första ronden i Berlin på måndag. Onekligen ett tufft program.