måndag 12 oktober 2015

Carlsen försvarade VM-titeln i snabbschack

Magnus Carlsen besegrade Vassilij Ivantjuk. Jan Nepomniachtchi betraktar ställningen. Foto: berlin2015.fide.com

Det blev en bättre start för Magnus Carlsen sista dagen i snabbschack-VM än i de två tidigare dagarna. Efter fjorton öppningsdrag mot Sergej Zjigalko i rond 11 hade Carlsen med svart ett tidsförsprång på hela sju minuter. Det var uppenbart att Zjigalko fruktade världsmästarens öppningsförberedelser. Carlsen kommenterade senare: ”Jag tycker fortfarande att motståndarna har överdriven respekt för mig.” Ett ödmjukt konstaterande.

Carlsen: ”Jag offrade bonde och fick okej kompensation” och när Zjigalkos tid började tryta på allvar tog Carlsen över initiativet. Så dök chansen upp:

Sergej Zjigalko – Magnus Carlsen 
Svart drar


42...Dxe3+! 43.Dxe3 d2 44.De4+ g6 56.uppg.

Carlsen kunde återvända till sitt privata vilorum med ett leende på läpparna. I VG-studion trodde Jon Ludvig Hammer att Peter Heine Nielsen befann sig i det rummet och förberedde Carlsen inför varje rond.

Carlsen om sitt parti mot Vassilij Ivantjuk i tolfte ronden: ”Han hade en bättre ställning och jag kämpade för att hålla remi.” Men när Ivantjuk försökte förstora sin fördel i ett tornslutspel lämnade han en blotta som Carlsen skickligt utnyttjade. Efter den vinsten hade Carlsen en ledning på 1,5 poäng med tre ronder kvar att spela.

Med förväntad god särskiljning var det troligt att det skulle räcka med tre remier för att försvara VM-titeln i snabbschack. Det skulle ge 11,5 poäng. I fjol segrade Carlsen på 11 poäng. Det blev tre avslutande remier mot Leinier Dominguez, Vladimir Kramnik och Sjachrijar Mamedjarov utan den stora dramatiken. Till slut hade Carlsen en poängs marginal till slutlige tvåan Jan Nepomniachtchi. Slutresultat.

I segerintervjun med NRK och VG förklarade Carlsen att han var mycket nöjd med att gå igenom turneringen obesegrad. ”Det gick lättare än förra gången”.

Carlsen: ”Nu gäller det att lägga det här bakom sig.” Han har börjat ladda för blixt-VM tisdag–onsdag. Han menar att han är bättre i blixt än i snabbschack. I fjol vann han blixt-VM på 17/21.

Evgenij Agrest kom på 84:e plats med 7,5 poäng, det vill säga med femtio vinstprocent. Han sista drag i turneringen förtjänar ett diagram:

Vitalij Kunin – Evgenij Agrest 
Svart drar


25...De4! 26.uppg.
Om den hotade springaren flyttar på sig avgör Se2+, och efter 26.Dxe4 dxe4 27.Sf4 g5 tvingas svarts springare släppa kontrollen över e2.

Med blixt-VM träder Nils Grandelius in i handlingen. Det här ska bli skoj. Det blir en fin utmaning för Jon Ludvig att kommentera blixtpartier där betänketiden är 3 minuter plus 2 extra sekunder efter varje drag.

* * * * *

Erik Blomqvist har skyndat från Sankt Petersburg till Køge, där han inledde med en behändig vinst i direktsändning. Den andre svenske deltagaren, Björn Ahlander, vann också. I denna turnering ger vinst 3 poäng, remi 1 poäng.