lördag 31 oktober 2015

Bilbao Masters – rond 5

Wesley So är i delad ledning inför morgondagens slutrond. Foto: bilbaomastersfinal.com

Systemet med tre poäng för vinst är väl tänkt att stimulera till ett större risktagande, men det lär inte påverka någons spel i världseliten. Det brukar vara bra kamplust i toppturneringarna och på den punkten är det inte någon skillnad mellan Bilbao och andra evenemang på den nivån. Idag blev det åter två remipartier.

Rond 5
Anish Giri – Ding Liren remi 
Vishy Anand – Wesley So remi

Poängställningen efter fem ronder:
Wesley So och Anish Giri 7; Vishy Anand och Ding Liren 4 poäng.

Rond 6 (söndag kl 16)
Ding Liren – Vishy Anand 
Wesley So – Anish Giri

* * * * *

Vid säsongsstarten i danska elitserien idag var fem svenska spelare i elden med individuellt mycket bra resultat:

Skanderborg – Nordkalotten 4–4
1. Rasmus Svane – Jonny Hector 0-1
2. Mads Andersen – Björn Ahlander 0-1
3. Daniel Semcesen – Jacob Sylvan 1-0

Jetsmark – Philidor 1–7
2. Bjarke Jensen – Nils Grandelius 0-1

Århus/Skolerne – Brønshøj 3,5–4,5
1. Bjørn Møller Ochsner – Tiger Hillarp Persson 0-1

Ingen av dessa matcher direktsändes. Komplett resultatredovisning: se under Nationella lagmästerskap i den oumbärliga högerspalten. Det blir till att åka in till Köpenhamn imorgon för att få mer kött på benen.

* * * * *

Jag har alltid älskat att se Ulf Andersson manövrera ut motståndare positionellt. Det blev ett nytt exempel på det i första ronden i Bad Wiessee:

Ulf Andersson – Mario Kristofic 
Vit drar


I blockaden ser vi fina fält för vits springare och en svag h4-bonde. Det gäller att se till att svarts dam inte kommer in på offensiv planhalva. När Ulf sitter med de vita pjäserna i en sådan ställning är det vinst. Det gick snabbare än man kunde ana.
46.Sf4 Ke8 47.Dg4 Kd7 48.Kf3
Här var 49.Dg6 på gång, men ...
48...Kd8?


49.Dxg7 uppg.

* * * * *

I ungdoms-VM U18 fortsätter Masoud Mosadeghpour sin vinstrad, nu 6/6. Milton Pantzar U14 är bäst i svensklägret med 4 poäng. Svenskarnas resultat.

* * * * *

Jag satt på läktaren och såg en övertänd Markus Rosenberg bli utvisad efter fem minuter. Annars fanns det ju verkligen förutsättningar för en kul match mellan Malmö FF och IFK Norrköping. Det slutade som väl alla vet vid det här laget med 0–2 och allsvenskt guld till Norrköping. Det är bara att gratulera. MFF på femte plats, suck.

När jag gick förbi gamla Malmö Stadion strax intill återuppväcktes minnena från en match där inne i oktober 1959. Jag var elva år. Det var MFF mot Norrköping, sista omgången. Norrköping vann med 4–1 och Putte Källgren gjorde två mål. Jo, jag minns det som om det var idag. Och MFF slutade även då på femte plats.