söndag 18 augusti 2019

Sinquefield Cup – rond 1

Vishy Anand, den ende vinnaren i rond 1, intervjuad av Maurice Ashley.
Foto: Grand Chess Tour

GÖSTA SVENN:
Sju av deltagarna var med i Grand Chess Tours blixt- och snabbturnering. Aronian berättade att det kunde ta sin lilla tid att finna en lugnare rytm efter alla de där hetsiga partierna. Det lär också vara en anledning till den fridfulla premiärronden, trots att spelarna fått två vilodagar på sig för att ladda batterierna. Inte heller världsmästaren var på sitt allra hårdaste vinsthumör, vilket han tillstod för Maurice Ashley, Jen Shahade och Yasser Seirawan vid intervjun efteråt. En konsoliderande remi var han tillfreds med efter debaclet under föregående vecka, då han till och med puttades ner från förstaplatsen i rankinglistorna för de snabbare disciplinerna.

Fast det kunde ha blivit en riktigt snygg vinst i första ronden, om motståndaren behagat skämta i slutfasen så som han för ett ögonblick övervägde att göra.

Magnus Carlsen – Anish Giri 
Svart drar

Spelarna skrattade åt något efter partiet, och Maurice undrade förstås vad det var som var så roligt. Carlsen berättade då att han hade frågat Giri vad han funderade på här, när han inte bytte på a8 och tog på d5 à tempo. Jo, det var det aviga 27...Tf8 som Giri hade ägnat ett par minuter. Om då 28.Sc8 Sxd5?? 29.Td1 så hade han tänkt att 29...Tc4 räddar svart,

analys

varpå Carlsen underrättade om att 30.Se7+!! Sxe7 31.Txf8+ Kxf8 32.Td8 är en rätt fin plask-/kvävmatt. Det var det de hade skrattat åt. Och Giri tog ju sitt förnuft till fånga och spelade det enkla 27...Txa8 med snar remi. Kanske anade han ugglor i mossen trots allt.

Det amerikanska derbyt mellan Nakamura och Caruana hettade aldrig riktigt till, medan Ding Liren missade en möjlighet att få en merbonde mot So. Exvärldsmästaren Anand var sist kvar, ambitiöst pressande trots att han började få ont om tid. Till slut såg hans strävan ut att vara förgäves.

Jan Nepomnjasjtjij – Vishy Anand
Vit drar

77.Kc4??
Att genast försöka byta av den sista bonden gick inte: 77.a6 Sc7+ 78.Kb6 bxa6! 79.Txc7 (annars kommer snart den svarta kungen till undsättning) 79...Txc7 80.Kxc7 a5 och bonden vinkar ajöss till vits kung. Det rätta var 77.Kc5 Td7 78.Ta8 jämte a6 och bönderna byts av.
77...b5+! 78.uppg.
Den chockade ryssen insåg att en passant-slaget inte alls räddar vit eftersom svarts springare slår tillbaka med schack varefter tornet ryker. Draget 77.Kc4 hade onekligen något tragiskt självmattsaktigt över sig.

Rond 1
Ding Liren – Wesley So remi 
Levon Aronian – Maxime Vachier-Lagrave remi 
Magnus Carlsen – Anish Giri remi 
Jan Nepomnjasjtjij – Vishy Anand 0-1 
Hikaru Nakamura – Fabiano Caruana remi 
Sergej Karjakin – Sjachrijar Mamedjarov remi

Partierna

Rond 2 (söndag kl. 20)
Sergej Karjakin – Ding Liren 
Sjachrijar Mamedjarov – Hikaru Nakamura 
Fabiano Caruana – Jan Nepomnjasjtjij 
Vishy Anand – Magnus Carlsen 
Anish Giri – Levon Aronian 
Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So