måndag 31 mars 2008

Påhittad släktmiddag

Man kan tänka sig en släktmiddag med Bobby Fischer kring 1972 medan han ännu var medlem i den religiösa sekten Worldwide Church of God, som hade ordnat en bostad åt honom i Pasadena. Vid middagsbordet sitter en av sektledarna, Garner Ted Armstrong. Bobby skänkte 61 200 dollar till sekten av sina prispengar från Reykjavik, men kände sig senare svindlad och stämde Armstrong, som i den vevan också ställdes till svars för en sexskandal. Vid ena bordsändan sitter Bobbys mor Regina, som på grund av sitt politiska engagemang var under uppsikt av FBI. Föreställ dig en FBI-agent som står och smygtittar genom fönstret. Bobbys svåger Russell Targ försöker muntra upp stämningen med lite hokuspokus. Han har gjort sig vida känd genom sin forskning inom parapsykologin. Targ övertygade CIA om att han kunde avslöja USA:s fiender med hjälp av fjärrseende. CIA lät sig övertygas och Targ fick därigenom generöst ekonomiskt stöd av den amerikanska staten för sin forskning. Om du har en liten känsla av att någon håller på att tjuvtitta på dina spelöppningsteoretiska hemligheter, så kan det mycket väl vara Russell Targ som håller på med sitt fjärrseende.

Targ fick tre barn med Bobbys syster Joan. Ett av dem, Elisabeth Targ, hade miljonanslag för sin forskning kring avståndshealing. Ett projekt som hon ledde gick ut på att fjärrbota hiv-smittade med hjälp av bön.

Man kan tänka sig att det skär sig redan vid soppan. Det var Russell Targ som introducerade skedböjaren Uri Geller på 1970-talet, och nu har Uri gett sig på besticket. Trots att han är miltals därifrån. Det finns inte en enda brukbar sked kvar.

Lars Noréns pjäs ”Bobby Fischer bor i Pasadena” (1988) handlar egentligen inte alls om Bobby Fischer, men om Norén kunde fantisera fram en möjlig släktmiddag med Bobby och hans närmaste, så kunde det säkert bli något sevärt.

Apropå Russell Targ så finns det några videofilmer med honom på Youtube. Nedan en där en imponerad intervjuare ska försöka beskriva vad Targ har i fickan. Han ritar en blomkrona varpå Targ plockar fram ett runt metallföremål. Cirkelformen är väl det enda som överensstämmer. Intervjuaren är djupt imponerad och talar om Targs kraftfält. Man kan tänka sig att det gjordes andra experiment som var ännu mindre övertygande, och att detta, eftersom det visas offentligt, ska framstå som något slags bevismaterial för att övernaturliga krafter var i rörelse. Det hade väl inte gått hem ens på Kiviks marknad.



Här återfinns Russell Targs artikel ”How I was a psychic spy for CIA and found God”, och som motvikt två artiklar av Per Snaprud publicerade på DN.se den 26 juli 2003: ”Sökes: Professor i mystiska fenomen” och ”Slumpen lika bra som telepati”.