fredag 28 mars 2008

Schackåskådarens helgguide

Vårsäsongen är slut, åtminstone i allsvenskan. Men rent meteorologiskt – och då är hela kroppen inblandad – tycks den riktiga våren köra i gång på allvar den här helgen. Och då talar vi Malmö. Jag ser fram emot utesäsongen för kaféschack med blixthajarna. Snart är det dags. Och jag har så smått börjat fundera på en ny vårrepertoar med våghalsiga gambitar. Repertoartankarna dyker upp då och då, och det brukar sluta med att jag sätter bort bönder i stället för offrar dem med mening. Och när vi ändå är inne på detta tema: prenumerera på Tidskrift för Schackhär finns betalningsinstruktioner - och läs Fredrik Ekelunds novell ”Gambit” i nummer 1/2008! Vi är säkert många som känner igen oss i den texten.

Skakklubben K41 arrangerar Scandinavian Open den 29 mars-6 april i klubblokalen på Mellemtoftevej 11 i Valby, en förort till Köpenhamn. Topprankade är GM Lars Schandorff 2526, GM Henrik Danielsen 2506, GM Stellan Brynell 2463, Axel Smith 2458 och IM Bragi Thorfinnsson 2406. Bland de fjorton deltagarna finns ytterligare två spelare från Lunds ASK: Jasmin Bejtovic och Daniel Semcesen. Samtliga sju partier i varje rond kommer att direktsändas här.
Lördag klockan 11, rond 1
Söndag klockan 11, rond 2
Söndag klockan 18, rond 3

Islänningen Björn Thorfinnsson beräknas anlända lite sent första dagen. Hans förstarondsparti mot Stellan Brynell startar först lördag klockan 13.

I Norge är det dags för de tre sista ronderna i Ishavsserien, det vill säga högsta divisionen i norska lagmästerskapet. Laguppställningarna är fortfarande hemliga, men det finns en svensk trio som kan tänkas dyka upp: Hans Tikkanen, SK 1911 samt Emil Hermansson och Nils Grandelius, båda Tromsö. Kanske får vi se dem i direktsändningen på hemsidan.
Fredag klockan 18, rond 7
Lördag klockan 12, rond 8
Söndag klockan 10, rond 9

Inför helgens ronder leder Oslo SS tre matchpoäng före SK 1911. Dessa båda lag drabbar samman i sista ronden.

Ola Winfridsson, som bor i Cambridge sedan många år tillbaka, har tagit semester i Budapest, där han spelar med i en öppen turnering. Den ingår i en större vårfestival som toppas av en dubbelrondig GM-grupp med sex deltagare. Här kan du följa Olas framfart och här kan du följa direktsändningen från GM-gruppen enligt följande program:
Fredag klockan 14.30, rond 9
Lördag klockan 11, rond 10

Det är slutdagar (rond 8 och 9) även för den öppna turneringen fredag och lördag.