måndag 10 mars 2008

Turneringar på gång

Det börjar dra ihop sig till den traditionella Sigemanturneringen på Hipp i Malmö. Den spelas den 22-30 april. Bland de tio inbjudna finns förre VM-kandidaten Lajos Portisch. Det är första gången han spelar i Sverige sedan världscupturneringen i Skellefteå 1989. Erfarenheten från Skellefteå är att om den mannen hamnar i närheten av ett piano och någon som kan hantera det så utbrister han i sång. Det finns en presumtiv ackompanjatör i startfältet i Malmö, Tiger Hillarp Persson. Den här turneringen har förutsättningar på att bjuda på musikaliska upplevelser. Och schackliga. Startfältet:

GM Vasilios Kotronias, Grekland 2628
GM Daniel Stellwagen, Holland 2625
GM Lars Bo Hansen, Danmark 2576
GM Jan Timman, Holland 2561
GM Kjetil A Lie, Norge 2556
GM Tiger Hillarp Persson, Skara SS 2535
GM Evgenij Agrest, Sollentuna SK 2535
GM Lajos Portisch, Ungern 2530
GM Ralf Åkesson, Västerås SK 2470
Axel Smith, Lunds ASK 2458

Europamästerskapet i Plovdiv, Bulgarien spelas den 20 april-4 maj, så där försvann några av kandidaterna till Sigemanturneringen. I Plovdiv representeras Sverige för övrigt av Emanuel Berg (öppen klass) och Pia Cramling (damklassen).

Det arrangeras en intensiv öppen turnering i Ballerup, Copenhagen Chess Challenge, den 16-20 april, nio ronder på fem dagar. Det betyder dubbelronder under fyra av dagarna. Det blir möjlighet till inteckningar i GM- och IM-titeln. Det och annat har lockat bland andra Nils Grandelius, SK Bara Bönder och ett gäng från Lunds ASK: Axel Smith, Hans Tikkanen, Daniel Semcesen, Linus Olsson och Alexander Johansson. Tre stormästare är hittills anmälda: Michail Ivanov, Ryssland, Miroslav Grabarczyk, Polen och Stellan Brynell, Limhamns SK.