fredag 7 mars 2008

Schackåskådarens helgguide


Nils Grandelius och Tiger Hillarp Persson i Reykjavik. Foto: Gunnar Finnlaugsson.


Den här helgen är det slutsammandrag för elitserien och superettan i Uppsala. Arrangören Upsala ASS har snickrat ihop en speciell hemsida för detta evenemang, och här liksom i övrigt hänvisar vi också till resultatredovisningen på Sveriges Schackförbunds hemsida. Direktsändning är utlovad. De som vill kolla spelarnas ansiktsuttryck får söka sig till Katedralsskolan.

Fredag klockan 18-24
Lördag klockan 13-19
Söndag klockan 10-16


SK Rockaden? Sollentuna SK? Lunds ASK? Några andra guldkandidater finns inte.

I Linares är det dags för sista ronden i dag fredag klockan 16. Inför slutronden leder Anand en halv poäng före Carlsen. På programmet står följande partier:

Viswanathan Anand-Veselin Topalov
Magnus Carlsen-Tejmur Radjabov
Peter Leko-Levon Aronian
Alexei Shirov-Vasilij Ivantjuk


I tyska Bundesliga har OSC Baden Baden vunnit alla sina nio matcher och ligger hela fem matchpoäng före närmaste konkurrent, SV Mülheim Nord. Lördag och söndag uppträder stjärnspäckade Baden Baden i Hardwaldhalle i Eppingen. Något säger mig att laget får klara sig utan Anand, Shirov och Carlsen den här helgen, för det är väl knappast troligt att någon av dem tänker skynda från Linares till Eppingen?

Lördag klockan 14, rond 10
Söndag klockan 10, rond 11


Laguppställningarna avslöjas en kvart före rondstart. Här kan du följa direktsändningen, och här finns en komplett resultatredovisning för alla divisioner. Det finns inga svenska spelare i högsta divisionen, men det finns några som knackar på porten. SK Turm Emsdetten (med Jonny Hector och Pia Cramling) ligger bra till i division II Västra, medan SF Berlin (med Stellan Brynell) har chans att ta klivet upp från division II Norra.

Några av de spelare som skulle kunna tänkas uppträda i elitserieslutspelet visar i stället sina konster i Reykjavik Open.

Fredag klockan 19, rond 5
Lördag klockan 16, rond 6
Söndag klockan 16, rond 7


Här bjuds det på direktsändning från de sex främsta borden.