onsdag 5 mars 2008

Hjälp över gränserna


När Viswanathan Anand erövrade världsmästartiteln i Mexico City riktade han ett speciellt tack till sekundanten Peter Heine Nielsen, som även har hjälpt Magnus Carlsen i några turneringar. Det gör honom till världens hetaste sekundant. I lördags var den danske stormästaren på besök i Schackhuset i Lund. Det handlade om ett fem timmar långt träningspass med Jasmin Bejtovic, Nils Grandelius, Sebastian Nilsson, Axel Smith och Hans Tikkanen. På Calle Erlandssons bild ovan ser vi Peter Heine visa finesser för Axel, Sebastian och Jasmin.

Jag anar inte hur SK Rockaden tänker formera sitt lag den kommande helgen när det är dags för elitserieslutspelet i Uppsala. Det är väl inte otroligt att just Peter Heine Nielsen återfinns i laguppställningen. Det skulle ge honom chansen att med egna ögon studera om hans lärdomar har satt några spår, till exempel i matchen Lunds ASK-SK Rockaden på fredag (rond 9).

Lösningen på gårdagens kombinationsövning: 17.Lh7+! Kh8 18.Txd7! Dxd7 19.Se5 De8 20.Sgxf7+ Dxf7 (Eller 20…Txf7 21.Sg6+ Kxh7 22.Sf8++ Kg8 23.Dh7+ Kxf8 24.Dh8 matt) 21.Sxf7+ och vit vann.