tisdag 4 mars 2008

Stefan Schneider i Bundesliga

Från matchen mellan FC Bayern München II mot SK Tarrasch München i Oberliga Bayern (division 3). Stefan Schneider besegrar Elena Levushkina på förstabordet efter sex timmars hård kamp. Det var i tredje ronden under säsongen 2007-2008.


Stefan Schneider bodde och jobbade under en följd av år i München, där han representerade välkända FC Bayern München i Bundesliga. Han spelade med i andralaget. Det hade sina fördelar att representera denna klubb, som naturligtvis är mest känd för sin fotbollssektion:

”Vi som spelade i schacksektionen kunde lägga in beställningar för att få biljetter till fotbollsmatcherna, vilket annars var mycket svårt. Mycket bättre stämning på den nya hemmaarenan än i den gamla olympiska arenan från 1972, där de spelade förut.”
Nu har Stefan flyttat tillbaka till Sverige och slagit ner sina bopålar i Stockholm. I nästa nummer av Tidskrift för Schack berättar han om sina erfarenheter från Bundesliga.

Sin vackraste kombination under Münchentiden utförde Stefan i en annan tävling. Det var i en snabbschackturnering i Garrching norr om München, inte långt från den nya fotbollsarenan. Sedan sex år tillbaka brukar denna turnering, som alltid arrangeras den 6 januari, inleda vårsäsongen. Det var för tre år sedan Stefan briljerade i partiet mot GM Viktor Gavrikov, som till slut vann turneringen. Detta var stormästarens enda förlust. Stefan slutade på fjärde plats.

Stefan Schneider – Viktor Gavrikov,
4. Garchinger Dreikönigs-Schnellschach 2005


Vit drar

Vi förvandlar det till en kombinationsövning och återkommer med lösningen i morgon.