söndag 11 mars 2012

Defilering för Team Viking

Närmast kameran: Nils Grandelius, Lunds ASK mot Evgenij Agrest, Team Viking i det som inte blev en finalmatch. Foto: Niklas Sidmar

Tanken var att Team Viking skulle möta sina tre hårdaste konkurrenter i de tre sista ronderna i Västerås. På dessa tre matcher tappade det nya mästarlaget bara fyra ynka partipoäng. Det vittnar om överlägsenhet. Lunds ASK var inte i närheten av att bryta Team Vikings segersvit. Sista ronden liknade resultatmässigt mest ett ärevarv.

I bottenstriden lyckades Eksjö-Aneby-Alliansen vinna den viktiga streckmatchen mot Solna SS, trots att smålänningarna fick undvara tre starka spelare som hade förlagt sina bataljer till Cappelle la Grande. Det blir Solna SS och SK Kamraterna som får ta steget ner till superettan. De ersätts av Burgsvik Alva SK och Örgryte SK.

Mikael Jonsson, Solna SS – Jacek Gdanski, Eksjö-Aneby-Alliansen
Vit drar


I stället för att backa med löparen fick Jonsson en olycksalig idé.
14.Sd5+? exd5 15.Lxb4+ c5! 16.dxc5 a5! 17.Lxb5 axb4
Det visade sig att två bönder inte kompenserade pjäsen.

* * * * *

Det blev en lyckad helg för Jonny Hector, Nordkalotten och Tiger Hillarp Persson, Brønshøj i danska elitserien. Båda tog 2/2 på respektive förstabord. Jetsmark segrade närmast före Brønshøj, Århus/Skolerne och Nordkalotten.

Direktsändningen från den här helgens två slutronder var nästan i klass med Bundesligasändningarna. Bravo! Kan vi hoppas på samma suveräna service hela nästa säsong? Det skulle vara en välsignelse och förhoppningsvis skulle det smitta av sig på den här sidan av Sundet. Inte har väl Sveriges Schackförbund sämre resurser och driftighet än Dansk Skak Union?