fredag 9 mars 2012

Rapport från Reykjavik Open

Från dagens rond i Reykjavik Open: Adam Hunt mot Hou Yifan. Foto: Hrafn Jökulsson

Gunnar Finnlaugsson finns vid ringside vid Reykjavik Open och lämnar här en första rapport.
I dag skulle Bobby Fischer ha fyllt 69 år. Förhållanden här i Harpa är närmast perfekta. Dock skulle belysningen fått underkänt av honom. De stora fönstren mot syd och väst släpper in eftermiddagssolen. Just nu har jag solen i ögonen. Men vår herre är för det mesta snäll och drar för molnen. Det utlovas dåligt väder i helgen med minimalt solsken.

Som min förebild när det gäller skriverier, Bent Larsen, så måste en riktig turneringsrapport innehålla en väderleksrapport. Vädret har varit omväxlande den senaste veckan. Under den tio minuter långa promenaden till spellokalen var det motvind och vågrätt snöande.

Spellokalen Harpa är ett nytt kombinerat konferens- och operahus nära hamnen. Det finns gott om utrymme för de 200 deltagarna från 40 länder. Ibland höjs ljudnivån på grund av sång eller musik, men gratis öronproppar finns att tillgå.

Högst rankad är världssjuan Fabiano Caruana. Han faller dock i skuggan av världsmästarinnan Hou Yifan. Av Islands tretton stormästare deltar fem, men tyvärr inga från övriga Norden.

Boris Avrukh höll två ytterst intressanta föredrag i går (2x45 min): ”Profilatic thinking“ och ”Preparation grandmaster level“. I kväll blir det frågesport.

Gunnar Finnlaugsson
* * * * *

I Rijeka delade Inna Agrest förstaplatsen med topprankade Mirjana Medic på 7/9. I dam-EM delas ledningen efter sju ronder av Valentina Gunina och Cristina-Adela Foisor på 6 päng. I skrivande stund pågår direktsändningar från Reykjavik Open och toppmatchen Team Viking-SK Rockaden Stockholm i elitseriens rond 7 - länkar i d.o.h.