söndag 18 mars 2012

Anand i tyska Bundesliga

Vishy Anand mot Pavel Eljanov i gårdagsronden. Foto: Georgios Souleidis

Världsmästaren Vishy Anand är mitt uppe i förberedelserna inför VM-matchen. Det var ett bra tag sedan han spelade ett tävlingsparti – till skillnad från utmanaren Boris Gelfand stod han ju över Wijk aan Zee. Men helgens två partier i tyska Bundesliga blev en lagom dos, och att Anand inte bara var där för att säkra två snabba remier för serieettan OSG Baden-Baden visade han igår. Det blev hårt spel mot Pavel Eljanov i toppmötet med serietvåan Werder Bremen. Anand offrade bonde för initiativ och missade sedan ett par goda möjligheter att förvandla det till en mer påtaglig fördel. Sedan vände partiet och det var Eljanov som missade ett gyllene tillfälle i den här ställningen:

Vishy Anand, OSG Baden-Baden – Pavel Eljanov, Werder Bremen
Svart drar


41...Te8+
Efter 41...b4! 42.cxb4 c3 43.Tc5 c2 ger fribonden goda vinstchanser.
42.Kf5 Se3+ 43.Kg6 Sd5


44.Txb5!
Ett kvalitetsoffer som säkrar remin.
44...Sxf4+ 45.Lxf4 Td3 46.h5 Txc3 47.h6 Tb3 remi

Detta och alla andra Bundesligapartier finns genomspelbara här - välj rond i högre krysset. En förlust där kunde kanske ha blivit att besvärligt psykologiskt handikapp för världsmästaren. OSG Baden-Baden vann matchen med 4,5-3,5 sedan Michael Adams besegrat Laurent Fressinet och övriga partier slutat remi.

Det var nog med dramatik för Anand för en helg. I dag spelade han en solid remi med svart mot Anish Giri när OSG Baden-Baden vann mot SK Turm Emsdetten (utan Jonny Hector och Nils Grandelius). Två ronder återstår och med tre matchpoängs serieledning är det bäddat för OSG Baden-Baden.