lördag 10 mars 2012

Team Viking har vunnit elitserien

Jonny Hector spelade elitserieschack idag, men inte i Västerås utan i Odense. Foto: Thomas Hauge Vestergård

Idag säkrade Team Viking guldet i elitserien, men hur det gick till bord för bord i näst sista rondens match mot Limhamns SK framgick inte i direktsändning. I stället visades en match från superettan. Den prioriteringen förstår jag inte.

Igår vann alltså Team Viking med 7-1 mot SK Rockaden Stockholm och idag hade man förstärkt laget med GM Eduardas Rozentalis. När såg vi senast ett starkare klubblag i elitserien? Limhamns SK fick ihop 1,5 poäng i den matchen. Team Viking har vunnit alla matcher så här långt och är nog fast beslutna att fullborda sviten i slutronden mot fjolårsmästaren Lunds ASK. Den mest spännande matchen imorgon utspelas i nedflyttningsstriden där Solna SS möter Eksjö-Aneby-Alliansen. Resultat och partier - länk under Allsvenskan i d.o.h.

Det fanns ändå en möjlighet att se svenska stormästare i aktion denna söndag. Jonny Hector, Nordkalotten och Tiger Hillarp Persson, Brønshøj spelade med i danska elitserien – där det var direktsändning från samtliga fyrtio partier. Båda vann, Jonny snabbt och behändigt och Tiger efter ett tidsnödsdrama där han dock hela tiden såg ut att ha styr på saker och ting. För Nordkalotten var 4-4 mot guldfavoriten Jetsmark välkommet, det var värdefulla partipoäng i nedflyttningsstriden. Även i Odense spelas sista ronden imorgon. Resultat och tabeller - länk under Nationella lagmästerskap i d.o.h.

En partiställning från dagens rond i Odense:

Bjarke Sahl, BMS - Jacob Carstensen, Brønshøj


Efter exempelvis 30...Tf7 bör svart kunna hålla jämvikten, men i partiet gav sig Carstensen på löparen. Det var ett dåligt beslut.
30...Tf5? 31.exf5! Txe2 32.Td8+ Kf7 33.Tf8 matt

* * * * *

I dam-EM har Anna Muzychuk arbetet sig upp efter hand och inför morgondagens slutrond delar hon ledningen med Cristina-Adela Foisor och Valentina Gunina.