tisdag 13 mars 2012

Valentina Gunina vann dam-EM

Anna Muzychuk och Valentina Gunina i det avgörande partiet. Foto: eiwcc2012.tsf.org.tr

Topprankade Anna Muzychuk behövde remi i dagens slutrond för att säkra segern i dam-EM. Hon var obesegrad i de tio föregående ronderna, men hamnade tidigt under press mot ryskan Valentina Gunina. Det blev ett abrupt slut:

Valentina Gunina – Anna Muzychuk
Svart drarVisst, svart har problem men det skulle vara möjligt att kämpa på ett tag. Vit måste bland annat undvika ett slutspel med T+S mot T. Men Muzychuk kollapsade.
37...Le6?? 38.Td8+ uppg.
Japp, 38...Ke7 39.Sc6 matt.

Så blev Gunina vinnare av dam-EM efter särskiljning. Och i Reykjavik Open segrade Fabiano Caruana. Mer om det senare.

* * * * *

Efter att ha serverat schackspelare på heltid i drygt fyrtio år har jag fått en bra bild av vad som önskas på menyn, och jag vet åtminstone en medlem i Sveriges Schackförbunds tävlings- och regelkommitté som i likhet med mig menar att det är ”obegripligt” att en match från superettan prioriterades i direktsändningen från Västerås framför den match där Team Viking med sex stormästare i laget säkrade elitserieguldet. Axel Smith skriver om det hela på sin norskspråkiga blogg (fast länk under Andra schacklänkar i d.o.h.):
Sveriges Schackförbund valgte å ikke livesende stormesterspekkede Team Viking lørdag og søndag, uten sendte først andredivisjonen og siden et bunnoppgjør, ettersom de matchene var mer spennende. Hvis det ikke er spennende er det tydeligvis ikke noe spesielt med partier av stormestere. Det sier en del om SSF:s syn på elitesjakk.
Stora SM och allsvenskan med elitserien som flaggskepp är förbundets två stora evenemang. Det måste vara självklart att om det finns ett val, så är det SM-gruppen och elitserien som ska finnas med i direktsändning. Synd på ett slutsammandrag som annars får lovord, som här på Nils Grandelius engelskspråkiga blogg (fast länk under GM-bloggar i d.o.h.):
Last weekend the 3 last rounds of the Swedish Leauge was played in Västerås. The conditions were, as always in Västerås, excellent. The organizer - former bughouse God André Nilsson - is doing a great job for the chess in Sweden nowadays, instead of playing bughouse.
Det ska framhållas att det inte var den lokale arrangören i Västerås som bestämde vad som skulle visas i direktsändningen. Om det redan före sista ronden i sommarens SM-grupp i Falun står klart vem som blir Sverigemästare, så är det förhoppningsvis ingen som kommer på idén att placera sensorbrädena i någon annan grupp där det är mer ”spännande”. Det är nästan så man skulle vilja ha ett sådant löfte på pränt.