torsdag 29 augusti 2013

Tiger i tätstriden

Lazaro Bruzon är topprankad i Barcelona. Foto: cotxeres.org

I Barcelona har man genomfört sex av de tio ronderna och Tiger Hillarp Persson finns med i tätstriden. Eduardo Iturrizaga och Vladimir Burmakin delar ledningen på 5,5 poäng och möts i dag – en snabb remi? En halv poäng efter dem finns tretton spelare, däribland Tiger. I fjärde ronden mötte han topprankade kubanen Lazaro Bruzon, som skyndade från Tromsö till Barcelona efter att ha blivit utslagen i världscupen av Tejmur Radjabov i rond 2. Tiger satsade friskt och det slutade med dragupprepning och remi i ett läge där Tiger hade vinstchanser. Han har kommenterat partiet på sin blogg.

I går mötte Tiger en av Rysslands mest lovande flickjuniorer, fjortonåriga Aleksandra Goryatjkina. Det blev ett abrupt slut på det partiet.

Aleksandra Goryatjkina – Tiger Hillarp Persson
Vit drar


Det är svårt att finna en vinstplan för svart efter exempelvis 79.Td3. I det här läget hade Aleksandra cirka tre minuter kvar mot Tigers två. I den ömsesidiga tidsnöden gjorde hon ett ödesdigert val: 79.Tb8?? Txh2+! 80.uppg. Godnatt Aleksandra.

I dag har Tiger vit mot stormästarkollegan Jan Gustafsson.

* * * * *

Många ser världscupen i Tromsö framför allt som en kvalificeringsturnering till nästa års kandidatturnering. Två spelare från världscupen går vidare: finalisterna Vladimir Kramnik och Dmitrij Andrejkin. Två spelare ska ges plats på grund av deras rankingtal, och därför var Kramnik kvalificerad redan tidigare. Nu lämnas den ena rankingplatsen över till Sergej Karjakin. Det fanns alltså en god anledning för Karjakin att hålla tummarna för Kramnik i semifinalmatchen mot Maxime Vachier-Lagrave. Samtidigt som Kramnik gratulerades till en plats i finalen, gratulerades Karjakin till en plats i kandidatturneringen.

Startfältet om åtta spelare i kandidatturneringen 2014 börjar ta form:

Förloraren i VM-matchen (Anand/Carlsen)
Vladimir Kramnik (världscupen)
Dmitrij Andrejkin (världscupen)
Levon Aronian (elotal)
Sergej Karjakin (elotal)
Veselin Topalov (GP-serien)
Tvåan i GP-serien.
Arrangörens val.

Sjachrijar Mamedjarov ligger tvåa i GP-serien inför slutturneringen i Paris, som inleds den 22 september (länk under Kommande turneringar i den oumbärliga högerspalten). Där kan han passeras av Fabiano Caruana eller Alexander Gristjuk, om någon av dem står som turneringsvinnare i Paris.

Arrangören av kandidatturneringen ges chansen att plocka in den åttonde spelaren. Chanty-Mansijsk och Bulgarien har anmält intresse av att ta hand om turneringen. Där lär ryssarna ligga bäst till, för ECU-presidenten Silvio Danailov ligger inte särskilt bra till bland Fide-potentaterna.