tisdag 27 augusti 2013

Världscupen i Tromsö – dag 17

50-dragregeln (remi) trädde i kraft och Vladimir Kramnik tvingades ge upp vinstförsöken mot Maxime Vachier-Lagrave efter 125 drag. Foto: chessworldcup2013.com

Det sägs att det var Tejmur Radjabov och Alexander Gristjuk som utvecklade den strategi som går ut på att ordna två remier i de två långpartierna och därefter full satsning i den del där de kan förväntas excellera: särspelet med snabbschack och blixt. Det verkar som om Dmitrij Andrejkin går i deras skola. I går bjöd han remi efter 14 drag med önskat resultat. I dag bjöd han remi efter 23 drag och fick nobben. Men efter ytterligare ett halvdussin drag hade Jevgenij Tomasjevskij blivit mer medgörlig, och hans remianbud accepterades. Den tråkigaste semifinalen i världscupens historia så här långt.

Det var väntat att Vladimir Kramnik skulle göra ett rejält vinstförsök mot Maxime Vachier-Lagrave, men fransmannen försvarade sig energiskt. Men tröttheten krävde sin tribut och efter nästan fem timmars hård kamp gavs Kramnik chansen att avgöra och stega vidare till finalen:

Vladimir Kramnik – Maxime Vachier-Lagrave
Vit drar


Kramnik spelade 62.Ke4 och missade därmed den vinst som fanns med 62.Sd7!. Poängen visar sig efter 62...Tf5 63.Tf8+ Kg6 64.Tg8+ Kf7 (eller Kh7)


65.Ke4! och efter exempelvis 65...Ta5 66.Tf8+ Kg7 67.Kf4 råder en vinnande harmoni i det vita lägret. (Uppdatering: Som Bo Sjögren påpekar kommer den verkliga poängen efter 66...Kg6, nämligen 67.Se5+! Kxg5 68.Tf5+!


följt av en tornvinnande avdragsschack.)

I kommentatorrummet gjorde Dirk Jan ten Geuzendam det opassande påståendet att Kramnik hade missat en ”trivial" vinst, vilket det naturligtvis inte är tal om. Nigel Short opponerade sig passande nog mot den beskrivningen. Den främsta kritikern mot de båda kommentatorerna finns på twitter i form av Susan Polgar, hon som tidigare tjänstgjorde i samma rum. Hon tycks vara väldigt mån om att framhäva sig själv och nedvärdera efterträdarna. Jag anar en kamp om vem som ska bli kommentator under VM-matchen i Madras, och där lär Susan Polgar ligga bäst till. I mina ögon kan hon inte mäta sig med Nigel Short vad gäller kunskap, erfarenhet och humor.

I morgon väntar särspel i båda semifinalerna.

Partierna genomspelbara.