fredag 23 augusti 2013

Världscupen i Tromsö – dag 13

Vladimir Kramnik putsar glasögonen och sedan gick han hårt åt Anton Korobov. Foto: chessworldcup2013.com

När Vladimir Kramnik kom in till Nigel Short och Dirk Jan ten Geuzendam i kommentatorrummet var han inte särskilt munter, och då var han ändå ende vinnaren i denna den första dagen av kvartsfinalerna. Han var mycket missnöjd med sitt spel, han hade nästan sjabblat bort en vinstställning. ”Bland annat missade jag matt i tre.” Medan partiet pågick satt Peter Svidler som åskådare med Nigel och Dirk Jan och det tog inte många sekunder för honom att se den möjlighet som Kramnik missade. Nu var det inte matt i tre, vilket Nigel påpekade, men något ditåt.

Vladimir Kramnik – Anton Korobov
Vit drar


Kramnik spelade 38.Ta7. Direkt efter att han hade utfört det draget upptäckte han vinstdraget 38.Db4!. Efter 38...Kh7 39.Df8 Kg6 40.Dg7 Kf5

analys

pekade Kramnik på 41.Tb3, som är bra nog. Ännu bättre är 41.Dxf7! Dxb7 42.Dxh5+ Ke4 43.Df3+ med damvinst. I partifortsättningen fick Kramnik slita hårt för vinsten.

Det blev över huvud taget en strålande uppvisning i kommentatorrummet. Med kunskap och humor tar Nigel fram det bästa från de spelare som ställer upp. Både Svidler och Kramnik är stjärnor i efteranalysen. Kramnik visade vilka fantastiska ställningar som dolde sig i tankekulisserna och Nigel kommenterade: ”Du skulle kunna bli en jättebra kaféspelare.”

Vad var det egentligen som fick Fabio Caruana att ta sig en rejäl lutare i följande ställning?

Maxime Vachier-Lagrave – Fabiano Caruana
Svart drar


Caruana förklarade att mycket av tiden satt han och förbannade sig själv för att han hade glömt sina analyser. Han hade haft den här ställningen på sin dator, men nu kunde han inte komma ihåg om löparen skulle backa till d7 eller c8. Det som är vardagsmat för oss amatörer kan alltså hända de bästa. På sätt och vis en skön bekräftelse på att även världseliten är mänskliga och kan drabbas av amatörens ständiga förbannelse. Sedan fick Caruana kämpa med ryggen mot muren i ett slutspel med bonde under.

Jevgenij Tomasjevskij tog en snabb remi som vit mot Gata Kamsky. Anledningen var säkert att Tomasjevskij fortfarande var utmattad efter gårdagens tuffa särspel. I kommentatorrummet var Nigel lite förvånad över att Svidler accepterade en dragupprepning och remi i ett något bättre ställning. Svidler kom in och gav förklaringen.

Kvartsfinaler, första partiet
Jevgenij Tomasjevskij – Gata Kamsky remi
Maxime Vachier-Lagrave – Fabiano Caruana remi
Vladimir Kramnik – Anton Korobov 1–0
Dmitrij Andreikin – Peter Svidler remi

Partierna genomspelbara.