onsdag 28 augusti 2013

Världscupen i Tromsö – dag 18

Vladimir Kramnik och Dmitrij Andrejkin i lottdragning om färgerna i första finalpartiet. Kramnik fick vit. Foto: chessworldcup2013.com

Efter gårdagens maratonparti kände Vladimir Kramnik på sig att han hade missat vinsten någonstans. Ändå satt han kvar vid brädet, log och analyserade lite med motståndaren Maxime Vachier-Lagrave. Kramnik bor i Paris sedan många år tillbaka; månne de språkades vid på franska? Sedan slog de följe till kommentatorstudion, där de kunde fortsätta den avspända analysen. Kramniks sinnesstämning förändrades inte när han fick bekräftat att han hade missat vinsten. Det finns stormästare som i samma situation hade rusat ut från spellokalen när protokollen var signerade och smällt igen dörren efter sig.

Idag var det som om Vachier-Lagrave ville återgälda vänligheten. Det gick helt galet för honom i första snabbschackpartiet:

Maxime Vachier-Lagrave – Vladimir Kramnik
Vit drar


Vid det här laget hade Vachier-Lagrave redan stora problem. 21.Tf4 är konstgjord andning, men MVL kvävdes efter 21.Th4? Lc2 22.Dxc2? Sxf3+ och gav upp. Sedan kunde Kramnik ta hem matchen med en säker remi i andra partiet.

Den andra semifinalen inleddes med en remi varpå Dmitrij Andrejkin vann det andra partiet sedan Jevgenij Tomasjevskij sjabblat bort en bonde. Andrejkin kommenterade före semifinalerna: ”Jag beundrar Kramniks spel i turneringen. Till skillnad från oss andra är han inte nervös, han spelar med ett leende.”

Matchen avgjordes i praktiken i den här ställningen:

Dmitrij Andrejkin – Jevgenij Tomasjevskij
Svart drar


Det av Tomasjevskij valda 28...Te1? innebar en ödesdiger bondeförlust: 29.Txe1 Txe1 30.Dd2 Te8 31.Dxf4 och Andrejkin förädlade fördelen till vinst. En bättre möjlighet är 28...Dxd3 29.Txd3 Te1, och i studion föreslog Kramnik det spektakulära 28...Te4!?, men tillade att det är lätt för någon att sitta vid sidan om och föreslå något sådant.

Nigel Short tippade att Kramnik vinner den helryska finalen, men rådde honom att avgöra i de fyra långpartierna och inte låta det gå till särspel. Andrejkin har varit i särspel i alla sex matcherna utom en och är en flitig blixtspelare på internet. Där han han bland andra mött Short många gånger, så Short vet vad han talar om.

När man ska bedöma de två finalisternas chanser att stå som vinnare av världscupen bör man ta med i beräkningen att Andrejkin har slagit Kramnik två gånger i år; i Tal Memorial och i Dortmund.

Torsdagen är vilodag. Kramnik tänker ge sig ut på fiske medan Andrejkin liksom förra vilodagen (ronden då han inte hade ett särspel) tänker ta med frun till botaniska trädgården i Tromsö. Finalen spelas fredag-måndag med eventuellt särspel på tisdag.

Partierna genomspelbara.

När Gawain Jones efter den där första semifinaldagen med de snabba remierna twittrade att spelarna verkligen behövde en fridag stod jag till tjänst med att räkna ut hur många fridagar de hade haft, det vill säga hur många dagar de sluppit att engagera sig i särspel. Det visade sig att Andrejkin hade haft en fridag, övriga semifinalister tre fridagar. Gawains svar till mig finns i twitterflödet.