fredag 10 juni 2016

GCT: Snabbschack i Paris – dag 2

Hikaru Nakamura leder i halvtid. Foto: Lennart Ootes / ParisGCT

Maurice Ashley intervjuade Magnus Carlsen efter snabbschacksturneringen och världsmästaren var nöjd med sitt spel och rätt nöjd med poängskörden. Han verkade ha kommit över missödet i första ronden där han som bekant förlorade på tid mot Wesley So i en vinstställning. Och Magnus gratulerade Hikaru Nakamura till ett ännu bättre resultat. I halvtid leder Nakamura en poäng före Carlsen.

Mönstret brukar vara att Carlsen spelar upp en något fördelaktig ställning och sedan förstorar fördelen efter hand. Det var något ditåt i partiet mot hans sekundant Laurent Fressinet i näst sista ronden. Först en finess i öppningen:

Laurent Fressinet – Magnus Carlsen
Vit drar


Varför bör vit avstå från att slå springaren på f4? Svaret finns sist i inlägget. Fressinet slog inte springaren, han bytte dam.

Carlsen missade en gyllene vinstchans. Det var i den här ställningen:


I partiet följde 61...e4 62.h5 och det rann ut i remi. Vinsten fanns inom räckhåll med 61...h5!. Då finns det ett indirekt hot med e5-e4 följt av Tf3 matt, och dessutom hotar e-bonden att rycka ännu längre fram, till exempel 62.Sd6 Td2 med matthot på d3. Hela partiet.

Nu väntar två dagar med blixt. De båda delarna räknas sedan samman.

Partierna genomspelbara

* * * * *

Fressinet–Carlsen
Efter 15.Dxf4 Dxd1+! 16.Lxd1 Lxb2 och slag på a1 är svarts torn tillsammans med löparparet bättre än damen och vits lätta pjäser.