tisdag 28 juni 2016

Strålande dag för Nils Grandelius

Två vinster för Nils Grandelius i dagens dubbelrond. Foto: corse-echecs.com 

Inga matcher i fotbolls-EM idag men massor av schackunderhållning runt om i världen. Det har varit en strålande dag för Nils Grandelius på Korsika. I dagens dubbelrond besegrade han kompisen Gawain Jones (elo 2650) och sedan fransmannen Romain Edouard (2648). Nu är Nils i ensam ledning efter sex ronder på 5,5 poäng. Och solen skiner.

Nils Grandelius – Romain Edouard 
Vit drar39.Kg3
Med ett stillsamt hot om matt i två.
39...Sxe5 40.dxe5 g6 41.f4+ Kh6 42.Lf7 Lb343.f5 uppg.

Partierna genomspelbara
Turneringstabell

* * * * *

Efter tre ronder i veteranernas lag-VM i Radebeul leder Tyskland närmast före Armenien och England i gruppen 50+. Sverige besegrade rankningsmässigt jämstarka Tysklands damlag 2 med 2,5–1,5.

Gruppen 50+
Resultat rond 3
Lottning rond 4

I gruppen 65+ leder Sankt Petersburg närmast före Belgien och Ryssland och där väntar prestigemötet mellan de ryska lagen i morgondagens rond. Vi kan också förvänta oss en hård kamp om vilket av Sveriges första- och andralag som ska komma högst upp i sluttabellen. Efter tre ronder har lagen samma match- och partipoäng.

Gruppen 65+
Resultat rond 3
Lottning rond 4

* * * * *

Inför sista ronden i Svein Johannessens minnesturnering i Oslo låg Tiger Hillarp Persson i topp med en poängs marginal till närmsta förföljare. I slutronden förlorade han mot Jonny Hector, som då kom ikapp. I särskiljningen visade det sig ändå att Tiger var turneringsvinnare och Jonny tvåa. Slutställningen.

Peruanen Jorge Cori ligger i topp i Montcada Open efter fyra raka vinster. Ralf Åkesson kunde ha legat en halv poäng efter om han hade funnit någon av de vinstvägar som fanns i hans parti mot Marc Narciso. Poängställningen.

Efter fyra ronder i Ceske Budejovice Open var Jan Johansson i delad ledning med idel vinster. I fjärde ronden besegrade han en av turneringens fyra stormästare, Vladimir Sergejev, men i dagens rond stoppades han av en annan i GM-kvartetten, Vitalij Teterev. Poängställningen.

Och imorgon börjar Visma Chess i Växjö.