torsdag 30 juni 2016

Visma Chess, Växjö – dag 2

Vitaly Kunin leder GM-gruppen efter tre vinster. Foto: Lars O A Hedlund

Grannen Stellan hörde av sig och berättade om dagens övningar i Växjö. I efteranalysen till tredje rondens parti mellan Philip Lindgren och Vitaly Kunin, som båda vann i de två första ronderna, hade spelarna svårt att bedöma vem som stod bäst i komplikationerna. Jag konsulterade min inneboende Fritz (tråkig men rätt korrekt) och han menar att detta är en kritisk ställning:

Philip Lindgren – Vitaly Kunin 
Vit drarVit har klar fördel efter 17.Dd2 med idéer som att sticka springarna med g3-g4 och a2-a3. I stället följde 17.Db3? a5! (det hotar 18...a4 19.Dc4 La6 med damfångst) 18.a4 La6 19.Sb5?! Lxb5 20.axb5 a4 21.Dc4 Lxb2med klar fördel för svart. Kunin vann och leder nu en poäng före Lindgren.

Philips klubbkompis i Limhamns SK, Linus Johansson, fick samtidigt chansen att briljera på ett annat bord:

Johan-Sebastian Christiansen – Linus Johansson 
Svart drar17...Sf3+!
Springaren hotar att dra vidare till d4 så det är lika bra att syna offret.
18.gxf3 exf3 19.Te1 Dh3
Det hotar alltså slag på e3 följt av matt på g2.
20.Dc2 Sg421.Sgf1
Nu är det skördetid och vit är försvarslös.
21...Lxe3 22.fxe3 f2+ 23.Dxf2 Sxf2 24.Kxf2 Dh4+ 25.Sg3 Tac8 26.e4 Txc4 27.Kf3 f528.uppg.

Partierna genomspelbara

Ställningen efter rond 3
GM-gruppen
IM-turnering A
IM-turnering B

* * * * *

I näst sista ronden i Porticcio Open hade Nils Grandelius vissa problem i partiet mot indiern Deep Sengupta. Det slutade med remi och slutställningen antyder spelets karaktär:

Nils Grandelius – Deep Sengupta
Slutställningen


Just det: en kampremi.

Inför morgondagens slutrond delas ledningen av Alexander Aresjtjenko, Daniel Naroditsky och Deep Sengupta på 6,5 poäng. Nils finns med i en grupp på elva spelare en halv poäng efter ledartrion.

Partierna genomspelbara
Turneringstabellen

* * * * *

Jevgenij Svesjnikov, förstabordsspelare i Rysslands lag i 65+. Foto: Schachfestival.de

I veteranernas lag-VM gruppen 50+ är Armenien med Rafael Vaganian på förstabordet i topp efter 3–1 mot Island i femte ronden. Sverige förlorade mot Skottland med 1,5–2,5.

Gruppen 50+
Resultat rond 5
Lottning rond 6

Ryssland har kopplat greppet i gruppen 65+ och lär inte släppa något annat lag förbi sig i resterande ronder. Imorgon svarar Belgien för motståndet. Den matchen har speciellt intresse för min del. Belgiens förstabordsspelare Jan Rooze har fem raka vinster. Jag spelade mot honom i veteranernas lag-EM i Sibenik för två år sedan – se här – och betraktar honom som en av de mest sympatiska spelare jag har mött genom åren. Nu håller jag tummarna för honom när han ger sig på Jevgenij Svesjnikov eller Jevgenij Vasjukov.

Sveriges förstalag spelade fyra remier mot England 2, medan andralaget förlorade med 1,5–2,5 mot Dresdner Springer. Förstalaget drar ifrån andralaget ... Tredjelaget spelade oavgjort med Norge 3.

Finland har förstärkt sitt lag: Heikki Westerinen har skyndat från Oslo till Radebeul.

Gruppen 65+
Resultat rond 5
Lottning rond 6

* * * * *

I Montcada Open kombinerade Ralf Åkesson bort en bonde mot Kevel Oliva och fick sedan vara nöjd med att bärga en halva. Efter sex ronder delar fyra spelare förstaplatsen på 5 poäng. Ralf har 4 poäng. Poängställningen.

I Ceske Budejovice Open vann Jan Johansson i sjunde ronden. Obetitlade tjeckiske junioren Jakub Szotkowski leder på 6 poäng. Jan har 5 och Torbjörn Glimbrant 4,5 poäng. Poängställningen.