lördag 11 juni 2016

GCT: Blixt i Paris – dag 1

Magnus Carlsen kan vara nöjd med dagens blixtseans. Foto: Lennart Ootes / ParisGCT

Vad ska man säga om Magnus Carlsens sångröst? Lyssna och avgör själv! Igår kväll var var Magnus på Stade de France där han såg Frankrike vinna premiärmatchen i fotbolls-EM mot Rumänien. Det är alltså matchvinnaren Dimitri Payet han hyllar med sin sång i matchande t-shirt.

Det verkade vara en bra uppladdning för i dagens blixtspel knappade Magnus in en halv poäng (i blixtturneringen är det traditionell poängfördelning med en poäng för vinst och en halva för remi) på Hikaru Nakamura i tätstriden. När Magnus besegrat Hikaru i dagens sista rond tog han några dansseteg på väg ner från scenen. Magnus roar sig hjärtligt i Paris. I det partiet hade Magnus något som liknade en förlustställning, men han kämpade på och i en ställning med bonde under nobbade han ett remianbud. Med tanke på poängställningen kände han sig tvungen att avböja och dessutom kände han att partiet höll på att vända. Det gjorde det med besked.

Inför andra hälften av blixtturneringen imorgon leder Nakamura en halv poäng före Carlsen och det skulle inte förvåna om det hela avgörs i sista rondens returmöte dem emellan. Övriga åtta spelare verkar bortkopplade från striden om förstaplatsen.

I blixthetsen (betänketiden är 5 minuter med 2 sekunder extra efter varje drag) visade Nakamura god regelkunskap i följande ställning:

Hikaru Nakamura – Veselin Topalov 
Svart drarTopalov utförde vinstdraget 42...e1 och omställde uret innan han ställde en dam på e1. Jo, fel ordning. Damen ska på plats innan uret omställs. Nakamura krävde vinst av partiet och så blev det. Hans kommentar: ”Vi vet alla vad som gäller.”

Poängställningen totalt inför morgondagens avslutande nio blixtronder:
Hikaru Nakamura 20½; Magnus Carlsen 20; Maxime Vachier-Lagrave 15½; Vladimir Kramnik 14½; Levon Aronian och Wesley So 14; Anish Giri 13½; Fabiano Caruana 9½; Laurent Fressinet 7; Veselin Topalov 6½ poäng.

Partierna genomspelbara