söndag 5 juni 2016

Två springare i heroiska försvar

På det bortre brädet: Axel Smith mot Marie Sebag i femte ronden i franska lagmästerskapet. Foto: ffechecs.org

Två vita springare tilldrog sig mitt speciella intresse i dagens direktsändningar. Den ena uppträdde i Drancy, den andra i Jerevan. Båda var viktiga aktörer i heroiska försvar. Den ena kunde dra sig tillbaka med äran i behåll medan den andra dukade under.

Låt oss börja på slottet Ladoucette i Drancy och franska lagmästerskapet.

Axel Smith, Montpellier – Arkadij Naiditsch, Bischwiller
Vit drarArkadij Naiditsch är numera rankad fyra i Azerbajdzjan, men det var han kanske inte när inbjudningarna till Gasjimov Memorial skickades ut. Där var han som bekant inte med.

I diagramställningen har Naiditsch just spelat f7-f5 och Axel tog god tid på sig för att finna rätt strategi. Trycket mot e3 gör i det här läget springaren till en ren försvarspjäs. I partiet följde en smart omgruppering:
27.Tf2! Td3 28.Te228...Tc8
En poäng är att det inte tjänar någonting till att slå e-bonden, till exempel 28...Lxe3 29.d5 Kf7 30.Sxe3 Tdxe3 31.Txe3 Txe3 32.Kf2 Te5 33.Tc1 och tornslutspelet är remi.

I partifortsättningen tog Naiditsch risker för att undvika remi och det kunde ha stått honom dyrt, men till slut var det bara kungarna kvar på brädet. När springaren hade kommit till f4 och blivit avbytt var det Axel som tagit över initiativet. Här är hela partiet. I föregående rond vann Axel mot Jon Ludvig Hammer. Det ser ut som ett bra genrep inför SM i Uppsala.

Två ronder återstår. Clichy leder närmast före Bischwiller och de möts imorgon i något som liknar en finalmatch.

Partierna från Drancy
Tabellställningen

Andra exemplet på en heroiskt kämpande springare är från veteran-EM i Jerevan. Som redan framgått i den oumbärliga högerspalten fick Robert Danielsson möta GM Jevgenij Vasjukov i första ronden. Robert kämpade länge och väl med bonde under men när tidsnöd tillstötte blev det för mycket.

Robert Danielsson – Jevgenij Vasjukov 
Vit drarSpringaren hade ståndaktigt stått på vakt på e1 i tjugofyra drag men här var befrielsen nära. Efter 67.Sg2+ har vit mycket goda remichanser. Tornslutspelet efter 67...Lxg2 68.Kxg2 är remi. I stället följde 67.Tb8? Ta2+ 68.Kf1 och springaren fick stanna kvar på e1 till döddagar medan Vasjukov kunde trolla fram en vinstställning och vinna. Suck.