måndag 27 juni 2016

Veteranernas lag-VM i Radebeul

Fridrik Olafsson är med i den isländska femman i Radebeul. Foto: Gunnlaugur, etcc.skakhuginn.is

Medan Island agerar underdog i fotbolls-EM gäller det motsatta vid veteranernas lag-VM 50+ i Radebeul, Tyskland. Där är Islands lag topprankat med en beprövad stormästarkvintett: Johann Hjartarson, Helgi Olafsson, Margeir Petursson, Jon L Arnason och Fridrik Olafsson. Och visst blev det 4–0 i första ronden.

Svenska laget i ”den yngre gruppen” hade det besvärligare mot ett tyskt klubblag, SK Norderstedt. Gunnar Hedin, Conny Holst och Per-Olof Gromark noterade remier och det var dr Helge Wademark som fann den rätta medicinen för att säkra matchsegern. (Visst hade det varit skoj att vara med och leka i Radebeul, men med rondstart klockan halv tio är detta ett veteranmästerskap för morronpigga. Jag tillhör inte den kategorin. Jag skriver detta klockan ett på natten och jag är pigg som en mört. Det kommer jag inte att vara när tuppen gal.)

En partiställning från ”den äldre gruppen”, det vill säga från 65+.

Heinz Liebert, Sachsen-Anhalt – Nikolaj Misjutjkov, Sankt Petersburg
Vit drarVarför var 42.Tc6? en dålig idé? Svaret finns sist i inlägget. Vit kunde ha kämpat på med till exempel 42.Td2.

Sverige ställer upp med tre lag i gruppen 65+ och det slumpade sig så att förstalaget fick möta andralaget i rond 1. Och resultatet ...

Sverige 2 – Sverige 1       3 – 1
Leif Svensson – Nils-Gustaf Renman 1-0
Sven-Olof Andersson – Nils-Åke Malmdin 0-1
Sven Degerfeldt – Bengt Hammar 1-0
Sören Svensson – Ulf Nyberg 1-0

Det kan bli tufft för något av de fyra svenska lagen att spela sig upp i direktsändningen, så det skulle vara trevligt om någon nere i Radebeul kunde höra av sig med ett eller annat publiceringsbart parti!

* * * * *

Efter fem ronder i Svein Johannessens minnesturnering i Oslo är Emanuel Berg och Tiger Hillarp Persson i topp på 4,5 poäng och de drabbar samman i rond 6. Emanuel tog sig dit via vinst mot Jonny Hector i rond 5.

I Montcada Open har Ralf Åkesson inlett med två vinster men i rond 3 blir det tuffare motstånd. Då väntar peruanen Cristhian Cruz (elo 2541). Det partiet lär vi få se i direktsändningen.

I Porticcio Open har Nils Grandelius staplat vinster. I rond 4 blir det topprankade Etienne Bacrot (elo 2695) som försöker sätta stopp för hans vinstrad.

Komplett resultatredovisning – länkarna finns under Aktuella turneringar i den oumbärliga högerspalten.

* * * * *

Heinz Liebert – Nikolaj Misjutjkov
I partiet följde 42.Tc6? Se2+! 43.uppg. Liebert gav upp på grund av 43.Kg2 Txf3 44.Kxf3 Sd4+ och Sxc6.