tisdag 8 november 2011

Lag-EM, rond 6

Sune Berg Hansen dagen efter den smärtsamma Förlusten. Foto: euro2011.chessdom.com

Efter fem ronder var Pontus Carlsson Sveriges bäste poängplockare, så om han skulle få avnjuta en fridag i Porto Carras så var det läge i dagens match mot Luxemburg. Det var inte någon särskilt vågad satsning att ställa över honom. Och visst blev det en betryggande seger, men inte med 4-0 ...

Luxemburg – Sverige 1 - 3
Fred Berend - Hans Tikkanen 0-1
Alain Schartz - Nils Grandelius remi
Hubert Mossong - Daniel Semcesen remi
Fiona Steil-Antoni - Stellan Brynell 0-1


Vad gäller gårdagens svenska partier mot Kroatien, så har jag fastnat för Pontus spännande slutspel.

Pontus Carlsson – Ante Brkic
Vit drarDet hotar en avdragsschack och det finns bara ett drag som kan hålla vit kvar i partiet.
45.h6! Lc2+ 46.Kg7 Lxa4 47.h7 Txd2
Svart får bra kompensation för den nya damen.
48.h8D Txb2 49.Kxg6 Tb4 50.Dh1+ Kb6 51.Da8


Efter 51...Txc4 52.Db8+ Kc6 kunde det ha blivit knivigt för Pontus. Det följde i stället 51...Lc6 52.Db8+ Lb7 53.Dg8 och fjorton drag senare gav Brkic upp jakten på c4-bonden och spelade d6-d5. Efter ett tag hade alla bönderna försvunnit och det var dam mot torn och löpare i ett remislutspel. Efter ytterligare ett tag var det bara kungarna kvar på brädet.

* * * * *

Bertram Anderson gjorde en intressant observation under dagens direktsändning:
Det måste vara trångt vid borden på lag-EM. I matchen Slovenien-Georgien har Zarkua, Georgien vit mot Sebenik, Slovenien. Vit har haft tre springare (fickspringare?) och har just nu tre torn.
Bertram nämner här möjliga skäl till att pjäser på ett häpnadsväckande sätt bara ploppar upp på brädena i Porto Carras. Det skulle också kunna vara så att Fide-presidenten Kirsan Iljumsjinov i ett av sina många försök att piffa upp spelet har infört en ny regel av typ: Vit tillåts sätta in en springare på a3 om detta fält är ledigt när svart rockerar i trettonde draget under förutsättning att vitspelarens efternamn har minst tre vokaler och börjar på S. Jag har inte läst protokollet från Fide-mötet i Krakow nyligen, men skulle inte bli förvånad om det har tillkommit regler av det slaget.

* * * * *

Igår återgav jag ett Larsencitat fritt ur minnet - ”Hedersamma nederlag har gjort Danmark till en liten schacknation.” - och idag vet jag mer om ursprunget. Bent Kølvig berättar:
De må hellere få den oprindelige historie:

For mange år siden - da du spillede højre yder i Grönby - snakkede jeg med Larsen (i øvrigt i Industriforeningens lokaler) om de danske avisers lovprisning af fodboldlandsholdets præstation ved at spille uafgjort 2-2 mod giganten Tyskland. Da var det, at jeg skæmtende sagde: Danmark besejrede i går Tyskland med cifrene 2-2. Det er den slags sejre, der har gjort Danmark til et lille land!

Larsen grinede godt, og jeg har bemærket, at han flere gange derefter benyttede ”min” vits efter et hæderligt dansk skakresultat.
Om Bent Kølvig kan sägas att han var Danmarksmästare 1962 och spelade på första och andra bordet i danska OS-laget i Leipzig 1960, Varna 1962 och Tel Aviv 1964. Sedan blev det lärarjobb och familj som tog mesta tiden i anspråk. Nu spelar han för Damhus Skakklub. Det var Bent som skrev och undrade om jag hade lust att spela för Damhus i danska divisionsturneringen. Nu uppträder vi i samma lag fjärran från OS-arenorna. Och om Fide har infört nya regler som tillåter fickspringare, så är det ingenting som har nått ner i vår division.