torsdag 17 november 2011

Tal Memorial – rond 2

Presskonferens i Moskva. Peter Svidler och Viswanathan Anand verkade lika glada för remin. Foto: Chess-news.ru

Som du kunde läsa i Magnus Carlsens twitter igår uppe till höger såg han fram emot dagens möte med Boris Gelfand. Och sicken batalj det blev! Den som vill veta vad som egentligen hände kan få en försmak genom att klicka på dagens videosändning från Moskva i d.o.h. Klicka sedan fram presskonferensen på tidslinjen, där de båda försöker reda ut vad som hände i de kritiska ställningarna. Här är partiet genomspelbart. Jag räknar med att Sjakkfantomet kommer att analysera det ingående och nöjer med att återge slutställningen.

Magnus Carlsen – Boris Gelfand
Svart gav upp



Om springaren lämnar d7 så kommer 39.Sc5 med dubbelhot: Sa6 matt och Lxg2.

Garri Kasparov har som bekant fått en ny adept, Hikaru Nakamura. Det fanns en tid när amerikanen var känd för superoriginella öppningar, enminutsblixt på ICC och poker med höga insatser. Den tiden är förbi. Nu uppträder en disciplinerad elev med solida öppningar och säkra remier. Som idag mot Sergej Karjakin. Och Kasparov är säkert nöjd med att ha fått en lydig elev.

Levon Aronian mot Vladimir Kramnik bjöd på ett intressant mittspel som mynnade ut i ett slutspel med olikfärgade löpare där Kramniks merbonde var värdelös. Remi. Vasilij Ivantjuks merbonde mot Jan Nepomniachtchi i ett springarslutspel med fyra bönder mot tre var också värdelös, men det hindrade inte Ivantjuk från att försöka göra framsteg i ett tjugotal drag. Mot slutet kunde man på videosändningen se hur Ivantjuk satt och skakade på huvudet medan Nepo hade en min som sa något om att det var hög tid att ta remi och lämna lokalen.

På videofilmen kan man se hur Ivantjuk resignerat sträcker fram högernäven och bjuder remi vilket en leende Nepo inte hade något emot. I direktsändningen på Chessbomb angavs att Nepo hade förlorat partiet och det tog lite tid innan det korrigerades. Jag rekommenderar livligt alla att gå in och kolla den utmärkta videosändningen ibland. Den säger ofta mer än tryckta ord. Kommentarerna är på ryska men ibland finns det presskonferenser där det talas engelska. Och kroppsspråket är talande och universellt.

Partiet mellan Peter Svidler och Viswanathan Anand utvecklades till en tämligen ointressant remi. Först följde man partiet Gasjimov-Gristjuk från Lag-EM i tolv drag. Sedan en nyhet från Svidler och ytterligare tio drag innan man kom överens om att dela poängen. Svidler behövde komma in i turneringen och världsmästaren var nöjd med remi som svart.

Ställningen efter två ronder:
1-3) Jan Nepomniachtchi, Vasilij Ivantjuk och Magnus Carlsen 4; 4-7) Levon Aronian, Sergej Karjakin, Hikaru Nakamura och Viswanathan Anand 2; 8-10) Vladimir Kramnik, Boris Gelfand och Peter Svidler 1 poäng.

* * * * *

Hur gick det? Hur gick det? Det är säkert många som ställer den frågan och svaret kommer här: Nils Grandelius vann även sitt andra parti för Philidor. Matchen mot Frederiksbergs tredjelag i 1. række, gruppe 1 i Köpenhamn spelades igår kväll.